Levyarvio: Tarkasti viilattu kokonaisuus

Ólafur Arnalds

re:member

Mercury KX

Arvio: 4/5

Islantilaisen säveltäjä ja multi-instrumentalisti Ólafur Arnaldsin neljäs sooloalbumi palaa osin artistin musiikilliseen lähtöruutuun. Yksitoista vuotta sitten julkaistun esikoisalbumin omaperäisyys muodostui sittemmin Arnaldsin tavaramerkiksi: hitaasti kehittyvät, intensiteetiltään voimakkaat elektroakustiset tuokiokuvat, joiden sisällä koukuttavat melodiapätkät ja verkkaisesti vaeltavat äänimassat limittyvät.

Albumien väliin on mahtunut paljon. Kymmenessä vuodessa Arnalds on muun muassa säveltänyt elokuvamusiikkia, levyttänyt Chopinia sekä tehnyt kenttä-äänityksiä eri puolilla Islantia.

Vuosien varrella karttunut monipuolistuminen ja uskaliaampi heittäytyminen kuuluvat myös re:memberin sovituksissa. Kiehtovaa lisää niihin tuo uunituore äänenmuodostusmenetelmä, Stratus, jossa elektroninen ja akustinen yhdistyvät itsessään luoden harmonioita ja sävyjä.

Minimalismivaikutteinen pianotyöskentely, yksinkertaiset jousisovitukset ja elektroniset taustaloopit muodostavat kuitenkin kokonaisuuden hurmaavat peruspilarit, joihin on helppo upota korviaan myöten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.