Levyarvio: Terkel Nrgaardin ja Ralph Alessin pohjoismaista osaamista

Terkel Nørgaard
With Ralph Alessi
We Jazz
Arvio: 4/5

Vuosituhannen vaihteessa alkunsa saanut pohjoismainen nykyjazz on jalostunut omaksi pieneksi suuntauksekseen, jota arvostetaan maailmanlaajuisesti.

Rumpali Terkel Nørgaard (s. 1983) on yksi tanskalaisen jazzin nousevista nimistä. Pitkälle kouluttautunut soittaja on ollut mukana lukuisissa projekteissa ja johtaa omaa kvartettiaan, joka puhaltaa uutta eloa vanhempiin standardeihin.

Nørgaardin ensimmäisellä soololevyllä kuullaan kuitenkin hänen omia, minimalistisia teemojaan sekä avantgardistista improvisaatiota yhdisteleviä sävellyksiään. Projektin lähtökohtana ovat olleet pianon ääressä syntyneet kaksikymmentäyksi sävellysluonnostelmaa, joiden pohjalta nelihenkinen yhtye on muovannut kasaan seitsemän hienoa raitaa.

Levyn vetonaula on yhdysvaltalainen trumpetisti-legenda Ralph Alessi. ECM-taustan omaava soittaja tulkitsee Nørgaardin sävellykset suvereenin tyylikkäästi ja osaa yllättää kuulijan teosten vapaissa osissa. Hienoimmillaan ryhmän yhteistyö on Nineteenin kaltaisissa, hiljalleen rakentuvissa kappaleissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .