Levyarvio: Tohtorin ura urkenee Hammondeja rääkkäämällä

Mikko Helevä

Hands-on Hammond

Siba Records

Arvio: 4/5

Kädet Hammondin koskettimille ja menoksi! Mikko Helevä istuu harvalukuisten jazzurkuriemme eturivissä, ja vie nytkin mukanaan pakottomaan svengiin, melodisen ja välillä maukkaasti bluesikkaankin materiaalin parissa.

Levyn otsikossa on toinenkin pointti. Hands-on tarkoittaa suomeksi käytännön hommia ja levy onkin osa Helevän Sibelius-Akatemian tohtorintutkinnon soitannollista osuutta. Teoriasta emme sen enempää haluakaan tietää, mutta todettakoon titteli: "Hammond-urut jazzmusiikin eri yhtyemuodoissa".

Tällä kertaa mennään triolla koko lätty. Levyllä soittava The Bronson on toiminut jo kahdeksantoista vuoden ajan, ja taipaleen aikana kaikki soittajat ovat vakiinnuttaneet kansallisen asemansa. Sekä kitaristi Teemu Viinikainen että rumpali Teppo Mäkynen on ehditty palkita Jazzliiton Yrjö-palkinnolla, joka on jo mittavan uran ilmaisu.

Helevä sirottelee sekaan myös pianoa, sähköpianoa, klavinettia ja melodikaa, mutta pääasia ei hämärry. Käsillä on suomalaisen Hammond-jazzailun muheva merkkiteos.