Levyarvio: Viitasen Piian tuorein levy on viiden tähden mestariteos

Viitasen Piia

Meidän jälkeemme hiljaisuus

Texicalli Records

5/5

 

Viitasen Piian kolme aiempaa levyä olivat toimivaa luomufolkia, joista Laulumaa oli vuoden 2016 parhaimpia kotimaisia albumeita. Viimeistään sillä bändi löysi laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Piia Viitasen johdolla oman soundinsa. Myös Meidän jälkeemme hiljaisuus -levy koostuu folkista, indiestä ja americanasta ammentavista lauluista, joiden kaikki salat paljastuvat vasta useamman kuuntelukerran jälkeen. Uutuus ei kuitenkaan ole toisinto edellisestä levystä, vaan bändi on päivittänyt ilmaisuaan onnistuneesti.

 

Viitanen teki kaksi levyä tuottaja Oona Kaparin ja oman bändinsä kanssa, mutta uusi levy on kasattu täysin erilaiseen tyyliin. Viitasen Piia on edelleen bändi, mutta nyt albumikokonaisuus on rakennettu aiemmasta bändivetoisesta tekotavasta poiketen yhteistyössä tuottaja Julius Maurasen kanssa. Viitasen säveltämiin ja sanoittamiin kappaleisiin on tullut mukaan uusia elektronisia elementtejä.

Laulujen uudet elektrosävyt ovat toimivassa sopusuhdassa perinteisen bändisoitannan kanssa. Levy kuulostaa edeltäjiensä tapaan ajattomalta, sillä elektrosoundeilla ei ole lähdetty kikkailemaan liikaa. Tuotantoa ole vedetty överiksi, eivätkä mausteet eivät ole liian moderneja, vaan orgaaninen tunnelma on edelleen läsnä.

 

Perinteisten bändisoittimien ja konesoundien lisäksi levyllä kuullaan muun muassa kanteletta, harppua ja mandoliinia, joista syntyy yhdessä monipuolisten sovitusten kanssa täysin omalaatuista musiikkia. Biisien lähtökohta on laulaja-lauluntekijäperinteessä, mutta Viitasen Piia kuulostaa vain ja ainoastaan itseltään.

Suurin osa lauluista on rauhallista tunnelmointia, mutta kantaa ottavassa Meidän jälkeemme hiljaisuus -biisissä kuullaan kaunista metelöintiä. Dynaamisuus on tärkeässä roolissa kaikissa kappaleissa, mutta nimikkobiisi toimii samaan tyyliin kuin edellisen levyn Rukous rauhasta -laulu, tuoden kaivatun särön maalailevaan tunnelmaan.

 

Viitanen laulaa ihmisyydestä ja miettii sekä omaa että muiden paikkaa ympäröivässä maailmassa. Erittäin henkilökohtaiselta kuulostaa esimerkiksi Hyvään maahan -kappale, jossa kerrotaan erilaisista toiveista, haaveista ja peloista. Ne on kuitenkin kerätty Viitasen keikoilla käyneiltä ihmisiltä, joista lauluntekijä on kasannut tekstikokonaisuuden, jossa esitetyt asiat hän allekirjoittaa.

Vaikka biiseissä ollaankin henkilökohtaisen äärellä, niin monet niistä käsittelevät myös koko maailman asioita ja ongelmia. Aiemmin sosiaalialalla muistisairaiden kanssa työskennellyt Viitanen miettii Viimeinen valo jota puhutaan -laulussa mitä kieltä voi ymmärtää vielä siinä vaiheessa kun sanojen merkitykset ovat kadonneet. Yksi vaihtoehto on rakkaus. Viitasen laulamana tarjottu vaihtoehto kuulostaa oikealta. Koko levy on täynnä yhtä pysäyttäviä hetkiä.

Kuukauden kuuntelun jälkeen uskallan kutsua Meidän jälkeemme hiljaisuutta mestariteokseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Marko Kainulainen Yläkaupungin yön toiminnanjohtajaksi

Mitä kuullaan ensi vuonna ja kuka vierailee? – Jyväskylä Sinfonia julkisti kevään ohjelmistonsa

Joker nousi vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi Suomessa

Kolumni: Työväen näyttämöpäivät on Mikkelin imagolle kullanarvoinen – Jyväskylän kannattaa pitää kynsin hampain kiinni Harrastajateatterikesästä

Maan tärkein harrastajateatterikatselmus julkaisi ohjelmistonsa – Mukana kaksi ryhmää Jyväskylästä

Elokuva-arvio: Painajainen majakkasaarella – The Lighthouse on omintakeinen mestariteos, jolla voitetaan kuvauksen Oscar

Mittava Schjerfbeck-näyttely avautuu Ateneumissa, esillä myös aiemmin tuntematon teos

Elokuva-arvio: Iik, mikä äppi! – Countdown kannattaa katsoa vain, jos saa kiksejä äärimmäisen pölkyistä kauhuelokuvista

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jyväskyläläislähtöiselle Jouni Teittiselle raikkaasta runokokoelmasta

Elokuva-arvio: Le Mans 66 on häpeilemättömän miehinen kilpa-autotarina ja yllättävän monitahoinen draama

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.