Lihan värinä

DVD

PEDRO ALMODÓVAR

Lihan värinä

Sandrew Metronome

Pedro Almodóvar on uuden espanjalaisen elokuvan merkittävimpiä ohjaajia. Hän jatkaa siitä mihin idolinsa, legendaarinen surrealisti Luis Bunuel (1900-1983) jäi aikoinaan, sillä 1970-luvulla aloittanut Almodóvar pyrki varhaisteoksissaan tiettyyn shokeeraavuuteen, aivan kuten Bunuel. Sittemmin Almodóvar on kehittynyt todelliseksi eurooppalaisen taide-elokuvan taitajaksi.

Lihan värinä -elokuvassa (1997) Almodóvarille ominainen kerronnallinen värikkyys toteutuu kiinnostavasti. Lukuisten, toisiinsa risteytyvien ihmiskohtaloiden myötä Almodóvar kuvaa espanjalaista elämää aina 1970-luvulta nykypäivään. Kaikki alkaa, kun Isabel-niminen prostituoitu ( Penelope Cruz) synnyttää madridilaisessa bussissa poikalapsen, Victorin, jonka vaiheita sittemmin seurataan.

Elokuva siirtyy ajallisesti 20 vuotta eteenpäin. Victor ( Liberto Rabal) on varttunut mieheksi ja haluaa kehittää omia rakkauden taitojaan. Hän kohtaa huumekoukkuun jääneen Elenan ( Francesca Neri).

He riitelevät naisen asunnossa ja paikalle osuu kaksi poliisia David ( Javier Bardem) ja Sancho ( Jose Sancho), jotka tulkitsevat kiistan raiskausyritykseksi. Seuranneessa kamppailussa David halvaantuu ja Victor saa vankilatuomion. Myöhemmin David ja Elena menevät naimisiin ja Davidista tulee kansallinen kuuluisuus, pyörätuolikoripallon sankaripelaaja. Victorin vapauduttua vankilasta hän jahtaa edelleen Elenaa ja aloittaa suhteen yksinäisen naisen Claran ( Angela Molina) kanssa.

Almodóvarin ihmissuhdefarssi pyörii vauhdilla Lihan värinä -elokuvassa. Ohjaus on liukuvaa ja näyttelijäntyöt nousevat keskeisiksi. Liberto Rabal on hieman väritön pääosassa, sen sijaan Javier Bardem ja Francesca Neri tulkitsevat vahvasti roolejaan.

Sivuosien merkittävin löytö on Luis Bunuelin Tämä intohimon hämärä kohde -elokuvasta (1977) muistettava Angela Molina, joka tulkitsee antaumuksella hylätyksi joutuneen naisen tuntoja. Penelope Cruz on herkullisen vahva alun roolissaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.