Liian paljon, liian ahtaasti

XIII MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT

Ihmisyyden taito

Pekilo, Tehtaankatu 21,

Mänttä 17.8.2008 saakka

Mäntän tämänvuotisilla kuvataideviikoilla taideteoksen kokeminen muuttuu keskittyneestä syventymisestä vaikutelmien omaksumiseen. Taideteosten logiikat ajavat esteettisen vaikuttavuuden ohi.

Ensipöly Mäntän kuvataideviikkojen avautumisen jälkeen on laskeutunut ja Ihmisyyden taito -näyttely jatkaa eloaan omalla painollaan. Mäntän tämänvuotinen näyttely painottuu volyymiin ja vaikuttaa siltä, että syvemmät historialliset jäljet jäävät sitä myöten uurtamatta.

Odotukseni Veli Granön kuratoimalta näyttelyltä olivat virinneet harkitun ja painokkaan tiedottamisen ansiosta korkeiksi. Olin lisäksi nähnyt osan näyttelyn töistä jo aikaisemmin. Niistä varsinkin Sari Vennolan valokuvat olivat helsinkiläisessä Galleria Hippolytessä tehneet vaikutuksen.

Mäntän Pekilon näyttely paljastui kuitenkin jo pihalla kaikeksi muuksi kuin vakaasti harkituksi. Tiilirakennuksen eteen oli tuotu rääsyillä ja maaleilla "tuunattuja" romuautoja. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli sarjakuvataiteilijoiden teos, jossa painotuotteita oli piilotettu ruosteisten koslien sisään. Pääoven edessä oli lisäksi Paavo Paunun kasaama jätevuori, joka tekeytyi jonkinmoiseksi installaatioksi, joka tuikattaisiin sittemmin juhannuskokkona tuleen.

Massiiviset, kauneutta karttavat teokset, jotka eivät ole edes provosoivia, avautuvat taiteena huonosti. Niiden tekemisen synnyttänyt ajatus ei löydy helposti ja toteutuksen pääkriteeri tuntuu olevan nopeus.

Taideteos tarvitsee tilan

Klaus Kinski kirjoittaa antaneensa perusteellisesti ylen tultuaan Vincent van Gogh -museosta ulos. Maalaukset oli ripustettu pieniin huoneisiin niin lähekkäin, ettei Kinski kokenut mahtuvansa sekaan. Töiden olisi pitänyt saada elää väljemmin.

Kuvataidetta ja musiikkia yhdistää teosten yksilöllisyys. Vieraat äänet häiritsevät sävellyksen kuuntelemista. Yhtälailla kuvataideteos puuroutuu teoksen ulkopuolisten visuaalisten ärsykkeiden määrän kasvaessa kipurajan yli.

Mäntän Ihmisyyden taito -näyttely koostuu 72 taiteilijan työstä, minkä seurauksena Pekilon näyttelyrakennus on täynnä kuin turusen pyssy. Vaikka seassa ei olekaan van Goghin töitä, on yksittäiseen teokseen keskittyminen tehty hyvin vaikeaksi. Tämän seurauksena huomasin töiden äärestä toiseen kävellessä etsiväni niistä pääasiassa logiikoita.

Useat teoksista on tehty yllättävästä materiaalista tai niissä on oivalluksen vaativa jippo. Tämänkaltainen tarkastelu muistuttaa tiedekeskus Heurekassa käyntiä, jossa näytteillä olevia kojeita tutkitaan, jotta niiden mekanismi avautuisi.

Pekilon näyttelyssä on myös viljalti suurikokoisia töitä. Niiden määrä muuttaa näyttelytilan mittakaavaa ja saa aikaan tunteen, että teokset ovat huutoja pimeyteen. Hyökkäävät työt eivät jätä herkille ja hiljaisille töille tilaa; ne hukkuvat myllerrykseen kuin kyseessä olisi huutoäänestys. Näin käy myös Sari Vennolan valokuvasarjalle, jonka nimi Seinäkukkasia saa nyt harmittavasti vain vähättelevän merkityksen.

Vielä selvempää vääryyttä kokee Lauri Hallikainen, jonka äänimaisemateoksen kuunteleminen on mahdotonta vieressä pauhaavan videoteoksen takia.

Parempaa vähemmällä

Kuvataidenäyttelyn kuratointi voi parhaimmillaan muistuttaa kustannustoimittajan työtä. Kysymys ei ole pelkästään esillepanosta, vaan perustavistakin kysymyksistä teosten sisällöstä ja kokonaisuuden teemoituksesta. Se tietysti vaatii työhuonekäyntejä, pitkiä keskusteluja ja paneutumista.

On selvää, että 72 taiteilijaa on tällaiseen työhön liikaa yhdelle ihmiselle. Näyttelyn teoksista osa on kuitenkin niin hataria, että karsimista olisi kannattanut tehdä jo tekijöiden itsensäkin kannalta.

Teoksista puuttuu myös tarkkuutta, kuten Tea Mäkipään julisteesta 10 käskyä uudelle vuosituhannelle voi heti oven edessä todeta. Käskyn yhdeksäs merkitys on koomisen absurdi: "Älä viljele tai rakenna neitseellistä vettä tai maata".

Jos taiteilijoita olisi 40 vähemmän, olisi näyttely vaikuttavampi ja sen kokemiseen olisi helpompi keskittyä.

ALEKSIS SALUSJÄRVI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.