Loiri Tuomittuna kulkemaan

Viisikymmenvuotista taiteilijanuraansa viime vuonna juhlinut Vesa-Matti Loiri julkaisee jo 32. levynsä, joka on tehty yhteistyössä Kaihon Karavaani -orkesterin kanssa. Karavaani ei kopistele musiikkikentällä vaan etenee letkeästi, välillä pysähtyen. Kaiken kaikkiaan kiireettömyys on tällä levyllä keskeinen ohjenuora rytmiikan ja tunnelman osalta.

Loirille räätälöidyissä lauluissa kuuluu elämää nähneen ihmisen tilitys ja pohdinta, ja laulujen symboliikka on selkeää. Jokainen kappale onnistuu kuitenkin olemaan erilainen, ja kokonaisuuden ilme on tuore. Tukijoukkoina on iso joukko säveltäjiä ja sanoittajia, muiden muassa Ismo Alanko, Paula Vesala, Teemu Brunila ja Tuure Kilpeläinen. Juha Tapion kynäilemä, Loirin ja Samuli Edelmannin esittämä levyn nimikappale on tuttu elokuvasta ja radiosoitosta.

Jenni Vartiaisen ja Loirin Halvalla-duetto on hieno tunnelmapala, jossa Loirin ääni löytää pehmeyttä ja ilmaa. Laulussa kuvataan kahta ihmistä eri maailmassa, eri aikaan, kuitenkin samassa tilanteessa.

Samoin hypnoottinen ja hidas Olavi Uusivirran Vielä vähän aikaa -kappale saa Loirin äänen soimaan hienosti. Laulajan ote on kevyt, ääneen tulee vibratoa ja artistille ominta tulkintaa. Loirin karisma pitää kuulijan otteessaan. Levyä ei ole puserrettu kovaan muottiin vaan lauluissa elää rosoinen, ronski ja lempeä tarinointi itsestä ja matkakumppaneista.

Loirin näyttelijäntaidot ovat kuultavissa eläytymisenä musiikin ja kuvitteellisten tarinoiden vietäväksi. Joskus löytyy erikoisiakin sovituksia, joissa Loirin laulu kulkee hyvin hauraasti ja kuin korkeista äänialoista tukahtuen, ja se toimii tehokeinona.

Rehellistä tilitystä elämän eri sävyistä on Pidän salaisuuteni -laulussa, johon Loiri lataa pyyteetöntä tunnetta. Kaihon Karavaanin yhteislauluosuudet pitävät kaihoa yllä. Soittimet asettuvat Loirin taustalle ja rakentavat ympärille leppoisan tilan ja vakuuttavan kokonaisuuden. Levyn on tuottanut muun muassa Kaihon Karavaanissakin rumpuja soittava Sampo Haapaniemi.

On näyttelijöitä, jotka yrittävät laulaa, mutta jäävät laulaviksi näyttelijöiksi. Vesa-Matti Loiri on taasen pystynyt omaksumaan molemmat roolit yhtä suurella intensiteetillä. Loiri on liikkunut sujuvasti Uuno Turhapurosta ja Jean-Pierre Kuselasta Eino Leinon lyriikan tulkitsijaksi, ja siitä edelleen ajan matkassa aina uusiutumaan kuten tällekin levylle, uusien lauluntekijöiden hienoksi sanansaattajaksi. Musiikillisuus on vienyt Loiria eteenpäin. Ihmiselämän koomisuus ja traagisuus ovat kulkeneet aina käsi kädessä Loirin tulkinnoissa niin lavalla kuin levyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.