Loiri on seurannut himojaan niin työn, naisten kuin päihteidenkin saralla – surujen summa ajoi taiteilijan yrittämään itsemurhaa

Taiteilijalegenda Vesa-Matti Loirin elämä on ollut erittäin vaiheikasta, selviää viimeistään kirjailija Jari Tervon Loirista kirjoittamasta elämäkerrasta. Kirjassa nostetaan esille muun muassa Loirin intohimo näyttelemiseen, laulamiseen, urheiluun ja naisiin. Intohimojen lomassa käytetään paljon päihteitä.

Loiri on tehnyt paljon töitä, mutta varsinkin nuorena poikamiehenä myös menojalka vipatti – ja naisia riitti. Kumppanille ei aina pysytty uskollisena.

Kirjassa suhdettaan Loiriin avaavat esimerkiksi Lenita Airisto, Hannele Lauri ja Helena Lindgren. Tekstiä löytyy myös jo edesmenneen laulajan Carolan ja Loirin seurustelusuhteesta. Elämästään Loirin kanssa kertovat esimerkiksi tämän nuorimpien lasten äiti Stina Toljander ja entinen kihlattu Marita Hakala.

Kirjassa kerrotaan myös Loirin kannabiksen poltosta ja esimerkiksi taiteilijan meskaliinikokeilusta, jonka seurauksena hän päätyi naimisiin.

– Siinä on tämän päivän näkökulmasta pieni näköharha, että herranjestas, mikä määrä naisia, ja nurtsia poltellaan. Se oli silloin hirvittävän paljon yleisempää kuin sanotaanko 1980–2010-luvuilla, Tervo kertoo.

Menetyksiä ja melankoliaa

Kansien väliin mahtuu myös kuolemaa, sillä Loiri on kokenut useita menetyksiä. Hän on joutunut hautaamaan viidestä lapsestaan kaksi, liikenneturmassa vuonna 1994 kuolleen Jan-esikoispoikansa ja toukokuussa kuolleen Joonaksen.

Tervo ehti jututtaa Joonas Loiria elämäkertaa varten, ja teos on omistettu tämän muistolle.

– Vaimoni Kati oli ehdottanut, että kirjan voisi omistaa Joonas Loirin muistolle. Sanoin asiasta Matille (Loirille), joka puolestaan sanoi, että sehän on sinun kirjasi, mutta jos olet sitä mieltä, olisi se hienoa, Tervo muistelee.

Kuoleman kerrotaan kolkutelleen useasti Loirin itsensäkin ovella. Taiteilijan hengen on pelastanut muun muassa näyttelijä, koomikko Simo Salminen. Salminen kuoli alkusyksystä 2015.

Loiri yritti itsemurhaa hieman sen jälkeen, kun hänen vaimonsa Mona Loiri oli kuollut liikenneturmassa vuonna 1977. Itsemurhayritykseen ajoivat Monan kuoleman ohella monet vastoinkäymiset, kuten Loirin henkilökohtainen konkurssi.

Loiri myös hakeutui itseensä ja elämäänsä pettyneenä Lapinlahden sairaalaan vuonna 1979. Kirjan mukaan Loirin kanssa samaan aikaan mielisairaalassa oli muusikko Heikki Harma eli Hector.

Kirjassa on omistettu pitkä osuus muun muassa Pertti "Spede" Pasaselle, jonka kanssa Loiri työskenteli esimerkiksi Uuno Turhapurojen parissa. Elämäkerran mukaan Loiri ja Spede eivät kuitenkaan koskaan ystävystyneet.

Jari Tervon kirjoittama Vesa-Matti Loirin elämäkerta julkaistaan 12.9. Kirjan kustantaa Otava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kirja-arvio: Loiri – hän elää! – Jari Tervon elämäkerta Vesa-Matti Loirista on loistava suoritus

Tervo ja Loiri ystävystyivät tehdessään taiteilijalegendan elämäkertakirjaa, ja nykyään miehet tunnustavat rakkautta toisilleen

Uusimmat

Kulttuuri

Metsästä käsin -näyttelyssä pohditaan suomalaisten suhdetta metsään – Metsä on koti, ihmemaa ja mysteeri

Galleria Beckerin lauantain näyttely kääntää maalaustaiteen päälaelleen – Leena Niivuoren teokset on luotu piirtämällä

Banksyn varastettu teos palaa takaisin Pariisiin

Keskisuomalaista kuvataidetta 10/10: Maalari myös taidegraafikkona – Luonnonlahjakkuutta ei voi opettaa, arvioi taidekoulun opettaja seurattuaan Ulla Virran työskentelyä

Jyväskyläläisen Jussa Palveen käsin rakentamia efektipedaaleja myydään Lontoossa saakka – "Homma sai alkunsa silkasta tylsyydestä"

Essee: Itäraja on ollut suomalaisessa kirjallisuudessa sekä uhka että mahdollisuus

Myytinmurtajista tuttu Grant Imahara kuoli 49-vuotiaana

Talo paloi ja läheltä piti – Miiu Esantyttären videoteos purkaa tuhoutuneen kodin jättämää traumaa

"Taiteen ei tarvitse olla niin vakavaa" – Galleria Jäähuoneen toinen kesänäyttely avautuu keskiviikkona

Kesäteatterikausi jatkuu Kartano Kievarissa – komedia Appivanhempien ABC nähdään tällä viikolla kahtena iltana

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.