Loma

Loma

Arvio: 2/5

Griswoldin perhe on seikkaillut vuodesta 1983 alkaen viidessä komediassa, joista ensimmäistä voidaan kutsua kulttielokuvaksi. Tuolloin porukkaa johti Clark (Chevy Chase), joka on tämän Loma-komedian perheen pään Rustyn (Ed Helms) isä.

Rusty Griswold, hänen vaimonsa Debbie (Christina Applegate) ja heidän kaksi poikaansa ovat lähdössä vuosittaiselle lomamatkalle. Avioliitto on muuttunut rutiiniksi, ja lomatkin ovat olleet pitkään samanlaisia. Rusty päättää, että tänä vuonna matkustettaisiinkin hänen lapsuutensa huvipuistoon. 4000 kilometrin matka tehtäisiin "hienolla" albanialaisella vuokratulla henkilöautolla.

Elokuva alkaa lupaavasti reikäpäisenä crazy-komediana. Lomaa enimmäkseen moittineet ulkomaiset kriitikkokollegani olivatkin ehkä väärässä, ajattelin lupaavasti. Eivät he olleet, parhaat vitsit vain heitetään heti alkuun.

Sitten alkaa normaali kohellusten sarja ja opetukset siitä, miten ydinperhe ja avioliitto ongelmineenkin ovat hienointa ikinä. Ehkä ne todella sitä ovat, mutta komedian ensisijainen velvollisuus on olla hauska, eikä opettaa perinteisiä perhearvoja.

Huumori on ronskia, ja kolme kertaa mennään reilusti mauttomuuden puolelle. Neljästi, mikäli oksentaminen on teistä ällöä. Tuo ei ollut moite, ainoastaan tuoteseloste. Itsetarkoituksellinen sikailu on kuitenkin turhan helppoa, eikä yleensä edes hauskaa.

Loma yrittää liikaa, eikä ole ensimmäinen komedia koskaan, jolta katsojan naurattaminen hampaat irvessä onnistuu.

Ohjaus: John Francis Daley ja Jonathan Goldstein. Päärooleissa: Ed Helms, Christina Applegate. Tyylilaji: komedia. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.