Lomakuvia Suomesta

ISMO HANNULA JA

JYRKI MARKKANEN

Suomi hop! - valokuvia

Galleria Harmoniassa 29.6. saakka

Ismo Hannula ja Jyrki Markkanen kiersivät viime vuoden suomalaisissa yleisötapahtumissa valokuvaamassa. Reissuilla syntyneet otokset painottuvat kesäjuhliin ja kliseeseen hullutuksista, joita suomalaiset tekevät kuoriuduttuaan harmaasta talvesta yöttömään yöhön. Suomessa tuskin on monta kaupunkia, jota ei tunneta "kesäkaupunkina".

Kuvauskalustona miehet kertovat käyttäneensä Holga 6x6

-kameroita ja muita matolaatikoita.

Kellastuneina syntyneet vedokset luovat hämmentävän muinaisuuden tunnelman. Mummoloissa ja lipastoissa lojuvat haalistuneet valokuva-albumit ovat pullollaan samanhenkisiä kesäkuvia vuosikymmenien takaa. Hannula ja Markkanen ovat onnistuneet luomaan nostalgiaa omasta ajastaan, kuten sarallaan ylittämätön Aki Kaurismäki. Kuvien ajankohtaisuus ja erilaisia yleisötapahtumia alati kertaava media rinnastavat Suomi hop! -näyttelyn vahvasti journalismiin.

Suttuisia kännykkäkamerakuvia ja nettivideoita pursuava aikakausi toimii vastinparina vanhalla tekniikalla ja puutteellisella optiikalla otettuihin valokuviin. Näyttelyllä onkin osittain kömpelön festareita ja alakulttuureja käsittelevän kuvareportaasin luonne.

Kuvat on myös jaoteltu omiksi ryhmikseen, jotka dokumentoivat muutaman otoksen verran kutakin tapahtumaa.

Vahvempi näkökulma tai asennoituminen kuvista ja kuvakerronnasta kuitenkin puuttuu. Epäselväksi jää, miksi juuri nämä kuvat ovat esillä ja mistä ne tarkalleen kertovat. Tämä kysymys on sikäli keskeinen, että näyttelyn aihe on kovin kaluttu - sen tuore käsittely kaipaisi lähestymistavalta vielä tiukempaa teemoitusta.

Kaljanhuurteinen kesä nousee nyt vähän turhan paljon esille. Tuntuukin, että kuvaamisen suurin puhti on käytetyssä tekniikassa, eli muodossa.

Hannulan ja Markkasen valokuvat suomalaisista kesäjuhlista ja talviriehoista julkaistaan myöhemmin Harmonian näyttelyä laajempana kirjana. Heidän tarkoituksensa on kertoa suomalaisuudesta turistioppaiden ja arjen ulkopuolelta.

On hyvin todennäköistä, että kansien välissä kuvamateriaali ilmenee paremmin kokonaisuutena. Galleriatilaan ripus-

tetut hajanaiset vedokset ovat niin ideakeskeisiä, että nii-

den katsominen yksittäisinä teoksina ei tunnu täysin mielekkäältä.

ALEKSIS SALUSJÄRVI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.