Lottopotti - Karstulan kesäteatteri

Karstulan kesäteatteri

Lottopotti

Ensi-ilta Wanhat Wehkeet -ulkoareenalla 8.7.2011
Voiko kriitikko olla väärässä? Ilmiselvästi voi! Kun esityksen päättyessä kertasin näkemääni apeana, puhkesi yleisö raikuviin suosionosoituksiin ja kannustushuutoihin. Se selkeästi oli tyytyväinen teatteri-illan antiin.

Kotimatkalla ja pitkään sen jälkeen kelasin esitystä mielessäni, mutta ajatukseni eivät muuttuneet. Lottopotti on minun kokemukseni mukaan yksi tyyliltään sekavimmista ja juoneltaan hatarimmista kesäteatteriesityksistä, joita olen nähnyt.

Sen käsikirjoitus on ohut, eikä nykyaikaan modernisoitu sovitus juuri tilannetta paranna. Henkilöhahmot ovat yltiöpäisyyteen asti karikoituja, eikä katsojalla ole vaikeuksia ennakoida tapahtumien kulkua. Tuoretta tai yllätyksellistä ei Lottopotissa ole tarjolla.

Mies näytelmän takana, Seppojuhani Ruotsalainen, kertoo käsiohjelmassa, että Savonlinnan Teatterissa vuonna 1974 kantaesityksensä saanut esitys oli pari vuotta myöhemmin Helsingin Keskuspuiston kesäteatterin menestystarina. Sitä esitettiin peräti 56 kertaa!

Otaksun, että katsomossa istuneet karstuset ilahtuivat näytelmän paikallisväristä, sillä sen tekijöissä oli oman paikkakunnan väkeä muualta tulleilla täydennyksillä lisättynä. En tunne tv-sarjaa, jonka nuoria tähtiä kerrottiin näytelmässä olevan. Minun korviani miellytti Sampsa Tuomalan selkeä äänenkäyttö ja luonteva roolityöskentely. Sannamaija Pekkarinen sai kipakkaan kunnanjohtajaansa mukavasti luonnetta. Nuoret naiset, Noora Leppänen ja Nenna Tyni tekivät pienet sivuroolinsa ilahduttavan teeskentelemättömästi.

Olen jo aiemmin kesäteatterikierroksellani ihmetellyt, onko puhenäytelmistä yritetty muovata musiikkinäytelmiä ymppäämällä jokunen laulu replikoinnin sekaan. Vaikka laulut olisivat kuinka hienoja, niiden tenho haihtuu, jos niiden esittäjät eivät osaa laulaa.

Jos olisin maksava asiakas, 17 euroa lipusta tuntuisi aika paljolta. Kun siihen lisätään kolme euroa käsiohjelmasta ja saman verran munkkikahveista, onkin kesäiselle teatteri-illalle tullut ihan kiitettävästi hintaa.

Käsikirjoitus, dramatisointi ja ohjaus: Seppojuhani Ruotsalainen. Ohjaajan assistentti: Suvi Pennanen-Oikari. Musiikin sovitus, harjoitus ja säestys: Jukka Vakio. Lavastus: Karstulan Työpaja/Markku Saastamoinen. Puvustus ja tarpeisto: työryhmä. Rooleissa: Sampsa Tuomala, Sara Lohiniva, Outi Condit, Sannamaija Pekkarinen, Matti Isopoussu, S. Pennanen-Oikari, Kristiina Paananen, Otto Piirilä, J. Vakio, Noora Leppänen, Nenna Tyni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.