Louise Penny - Kylmän kosketus

LOUISE PENNY
Kylmän kosketus
Suom. Raimo Salminen. WSOY 2009, 406 s.


Kanadalaiset dekkarit ovat niin harvinaista luettavaa, että sellaiseen tarttuu suurella mielenkiinnolla. Torontossa syntyneen Louise Pennyn (s. 1958) rikosromaanit sijoittuvat Three Pinesin maalaiskylään lähelle Montrealia.

Sarjan toinen suomennos Kylmän kosketus tuo ylikomisario Armand Gamachen tutkimaan äskettäin kylään muuttaneen naisen murhaa. Nainen kuolee sähköiskuun katsomossa paikallisen curlingottelun aikana.

Kukaan kyläläisistä ei tunnu surevan kuolemaa, eikä tietävän tapahtuneesta mitään. Sisustus- ja suunnitteluguruna mainetta saavuttanut nainen on herättänyt pahennusta kohtelemalla muun muassa tytärtään kaltoin.

Vanhempaa polvea edustava Gamache ei käytä voimaa vaan selvittää rikoksia päättelykykynsä avulla. Ylikomisarion filosofeeraavaa työskentelyä on mukava seurata.

Penny kuvaa kiinnostavasti kylän viehättävää miljöötä, joka tosin hytisee nyt pakkasen kourissa. Kylän kirjava henkilötyyppigalleria on myös oivallisesti esillä. Paikallisessa bistrossa väki siemailee kaakaota tai jotain väkevämpää ja rupattelee leppoisaan sävyyn rikoksesta.

Kylmän kosketus on lähellä perinteistä vanhan ajan dekkaria, jonka parissa lukijan on mukava loikoilla kotisohvallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.