Love Records – Anna mulle Lovee

Love Records – Anna mulle Lovee

Arvio: 3/5

Aleksi Mäkelän ohjaama Love Records – Anna mulle lovee tarkastelee legendaarisen Love Recordsin (1966–1979) syntyä ja toimintaa suoraviivaisen historiikin keinoin. Levy-yhtiö syntyy Hufvudstadsbladetin nuoren toimittajan Atte Blomin (Jarkko Niemi) turhautumisesta musiikkiteollisuuden pysähtyneisyyteen.

Yhtiökumppaneiksi ryhtyvät rumpali Christian Schwindt (Riku Nieminen) ja säveltäjä Otto Donner (Tomi Alatalo). Yhtiö ryhtyy julkaisemaan rokkia ja poliittisia lauluja aikana, jolloin tällainen musiikki ei olisi muuten löytänyt julkaisukanavia.

Tuolloin Suomen musiikkialaa hallitsi Toivo Kärjen (Pirkka-Pekka Petelius) luotsaama perinteikäs Musiikki-Fazer. Musiikillinen kapina kytee kuitenkin nuorisossa ja vaihtoehto otetaan ilolla vastaan. Pian halukkaita levyttäjiä riittää jonoksi asti ja Love Recordsista tulee ilmiö. Uusien ja vanhojen tekijöiden suhdetta Mäkelä hahmottaa hieman ylimitoitetun vastakkainasettelun kautta.

Atte Blom on elokuvassa lupsakka mies, joka pistää kaiken peliin unelmansa vuoksi. Hänellä artistien hyvinvointi menee välillä taloudenpidon ohi. Älykkö-Donnerilla kestää hetken sopeutua rokkareiden rentoon tekemisen tapaan. Kolmikosta etäisimmäksi jäävä Schwindt kuvataan temperamenttisena naistenmiehenä.

Blomin ja Donnerin yksityiset murheet saavat kerronnassa paljon tilaa. Terveysongelmat ja ristiriidat vanhoillisten vanhempien kanssa varjostavat Blomin tekemisiä.

Levyttävät muusikot jätetään sivummalle. Muutamat heistä vilahtavat kankaalla, kuten Jim Pembroke ja Wigwam-yhtye sekä Rauli Badding Somerjoki.

Ajankuvaa luodaan hippihenkisellä värikkyydellä. Poikkeuksen räiskyvien värien keskellä muodostaa vain Yleisradion toimisto, Donnerin uusi työpaikka.

Kerronnallisesti elokuva on jähmeänpuoleinen. Vaikka selväksi tehdään, että Love Recordsilla oli aina bileet, niin yleistunnelma on pikemminkin vakava. Kyseessä on silti omalla tavallaan sympaattinen, Blomin hahmoon keskittyvä elokuva, josta välittyy Love Recordsilla vallinnut aito välittämisen meininki.

Joitakin karikatyyrimäisyyksiä, kuten Somerjoen koominen hahmo, olisi voinut karsia. Rock-skenen ympärillä pyörivät naiset ovat myös melkoisia stereotyyppejä: bimboja tai pettureita.

Ohjaus: Aleksi Mäkelä. Rooleissa: Jarkko Niemi, Riku Nieminen, Tomi Alatalo, Pirkka-Pekka Petelius, Alina Tomnikov. Tyylilaji: musiikki. K12.