Lukija (The Reader)

Lukija (The Reader) Stephen Daldryn ohjaama Lukija on juuri sellainen täysijärkisten aikuisten ihmisten draama, jollaisia ei kuulemma enää tehdä. Jos filmatisoidut sarjakuvasankarit ja teinikomediat eivät kiinnosta, Lukija saattaa olla juuri teidän juttunne.

Elokuvan nykyaika on vuosi 1995 Saksassa. Michael Berg ( Ralph Fienness) on lakimies, joka ei päästä muita ihmisiä henkisesti lähelleen. Tätä väännetään ehkä vähän liikaakin rautalangasta. Kesällä 1958 Michael ( David Kross) on 15-vuotias nuorukainen. Hän tutustuu sattumalta itseään yli puolet vanhempaan Hannaan ( Kate Winslett). Siitä alkaa koko kesän kestävä eroottinen suhde. Vuonna 1966 lakia opiskeleva Michael kohtaa Hannan uudelleen. Hannaa syytetään oikeudessa toisen maailmansodan aikaisista sotarikoksista.

Lukija kertoo sodan saksalaisille aiheuttamasta syyllisyyden taakasta, mutta se ei ole pääasia. Elokuva toimii nimenomaan henkilötasolla, eikä kyse ole poliittisesta kannanotosta. Lukija kertoo Michaelin ja Hannan suhteesta ja nostaa moraalikysymykset esiin siinä sivussa.

Elokuvassa on lukuisia rakastelukohtauksia. Ne ovat siitä erikoisia, että se mitä tapahtuu valkokankaalla, muistuttaa suuresti samaa touhua todellisuudessa. Kate Winslett saattaa Hollywood-tähtöset häpeään huolehtimalla ensisijaisesti henkilöhahmostaan ja elokuvasta kokonaisuutena ja unohtamalla täysin oman tähtikulttinsa pönkittämisen. Tästä hyvästä hänet palkittiin Oscarilla, mikä on hyvä osoitus maailman satunnaisesta oikeudenmukaisuudesta.

Ohjaus: Stephen Daldry. Pääosissa: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross. Tyylilaji: draama (K15). Esitetään Fantasiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.