Luokka (Entre les Murs)

LUOKKA (Entre les Murs) Ranskalaisen Laurent Cantet'n ohjaus Luokka on kerännyt jo monia palkintoja, muun muassa Cannes'n festivaalien Kultaisen palmun viime vuonna. Se perustuu Francois Bégaudeaun kirjaan Entre Les Murs eli "Seinien sisällä". Kirjoittaja esittää itseään elokuvassa johtuen ohjaajan pyrkimyksestä mahdollisimman suuren totuudellisuuteen. Inhimillisten ja tavallaan pienten tilanteiden kautta nähdään koulumaailman nykypäivä. Vähitellen avautuvien kamaridraamojen tekijöinä ranskalaiset ohjaajat ovat onnistuneet kautta aikojen, kun ajatellaan esimerkiksi Alain Resnais'n tai Eric Rohmerin elokuvia.

Luokkahuoneessa Francois (Bégaudeau) opettaa ranskaa 14-vuotiaille oppilailleen. Esmeralda ( Esmeralda Ouertano) kyselee jatkuvasti jotain. Turkkilainen Burak ( Burak Ozyilmaz), arabi Rabah ( Rabah Nait Oufella) ja Malista lähtöisin oleva Souleymane ( Franck Keita) kuuluvat elokuvan keskeisiin henkilöhahmoihin. Uuden oppilaan Carlin ( Carl Nanor) saapuminen aiheuttaa jännitteitä oppilaiden kesken. Kulttuurien ja asenteiden törmäys on olennaista. Kiihkeät keskustelut, kaiken toiminnan intensiivisyys ja kasvokuvien ilmeikkyys ovat näkymiä, jotka lisäävät elokuvan vaikuttavuutta. Teos on kuin heijastus monikulttuurisesta Ranskasta.

Elokuvan kohtausten improvisointiin perustuva luonne toteutuu vastustamattomasti. Francois käyttää Anne Frankin päiväkirjaa oppilaiden itseilmaisun lähteenä, mikä johtaa vapaasti leijailevaan keskustelun, jossa moninaiset ilmaisut lentävät. Oppilaiden värikäs etnisyys luo oman taustansa elokuvan teemoille. Elokuvassa on hyväksymisen ja lämmön näkökulmia ja Francois'n asenne on koko ajan kärsivällinen ja positiivinen suhteessa opiskelijoidensa edesottamuksiin.

Elokuva on herkullista katsottavaa ennen muuta realististen tilanteidensa ansiosta. Elokuvaan liittyy monia ajankohtaisia viestejä alkaen eri kulttuurien läsnäolosta ja niiden itsenäisyydestä ja mahdollisesta integraatiosta valtakulttuuriin. Opettajan ja oppilaiden erilaiset tyylit, tavat ja temperamentit saavat Cantet'n ohjauksessa moni-ilmeisen käsittelyn. Cantet kuvasi kaiken kolmella kameralla ja sai aikaan ainutlaatuisen kokemuksen.

Cantet'n taitavasti ohjaaman draaman lopputulos lähestyy dokumentaarista ilmaisua juuri tilanteiden poikkeuksellisen elävyyden myötä. Kamera on keskellä kohtausten dramaattista ydintä ja mahdollistaa katsojalleen harvinaisen suoran pääsyn moninaisten kysymysten ja ongelmien lähteelle.

Ohjaus: Laurent Cantet. Rooleissa: Francois Bégaudeau, Franck Keita. Tyylilaji: Draama (S). Esitetään Fantaisassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.