Luottamus ensin, taide sitten

Dystopia: ”Mun piti vaan tehdä taidetta nuorten kanssa”

Tosikokemuksiin pohjautuva 50-minuuttinen monologi kulttuurisesta nuorisotyöstä? Miksei, kun se toimii.

Läänintaiteilija Pasi Saarinen näyttelee Karia, koulutettua taiteilijaa, joka näyttelijäntöiden mennessä sivu suun saa päähänsä hankkia apurahahommia nuorison ja esittävän taiteen parissa.

Mika Terävän ohjaama Dystopia: ”Mun piti vaan tehdä taidetta nuorten kanssa” on Karin tragikoominen seikkailu nimeltä mainitsemattomassa kunnassa. Teksti on Terävän ja Saarisen.

Ulkopaikkakuntalainen tulija tarjoaa katsojalle kunnan läpileikkauksen päättäjätasolta ongelmaisiin nuoriin saakka. Päättäjistä, nuorten vanhemmista ja muista paikallisista paljastuu raadollisiakin piirteitä, nuoret taas ovat enemmän tai vähemmän hukassa näiden hankalien aikuisten maailmassa.

Dystopia on puheenvuoro taiteen ja nuorisotyön puolesta, ja samalla viihdyttävä esitys monologin vaativassa lajissa.

Tarinasta saa makua niistä vaikeuksista, joita vastaavilla hankkeilla voi olla tiellään. Raha ja sympatia ovat tiukassa, nuoria ei ole helppo innostaa mukaan, ja kunnanjohtajatar haluaisi lopputulokseksi särötöntä mainosta kunnalle.

Teksti on hauska, niin Saarinenkin moraalisena mutta vähän reppanana Karina. Ja sitten seassa on hiljentävän synkkiä sävyjä, joihin päähenkilö tahtomattaan törmää: joillakin nuorilla ei ole ollut ainuttakaan luotettavaa aikuista ennen häntä.

Saarinen on karismaattinen esiintyjä, ja pitäisi yleisön näpeissään helposti pidempäänkin. Karrikoidut hahmot syntyvät vaivattoman näköisesti, hyvin viritelty tarina etenee sujuvasti.

Kaikkea ei lyhyen monologin puitteissa tietenkään ehdi, mutta itse ne nuoret jäävät ehkä vähän sivuosaan. Kun aikuiset ovat enimmäkseen kaavamaisia tylsimyksiä, katsoja tutustuisi mielellään tarkemminkin rohkeutta löytävien nuorten persoonallisuuksiin ja ajatuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Australian räkälöistä jenkkistadioneille – Tuore AC/DC-historiikki käy läpi liki uuvuttavalla tarkkuudella rocklegendan uran rankan alkutaipaleen

Kirja-arvio: Hanna-Riikka Kuisma läväyttää lukijan eteen yhteisön, jossa kenelläkään ei mene hyvin

Tältä näyttää discossa, jossa musiikin kuulevat vain tanssijat kuulokkeistaan – Katso video Jyväskylän sydän 24 -tapahtumasta

Pajtim Statovci jäi vaille National Book Awardia – voiton vei unkarilaiskollega, jonka esikoisteos käännettiin vastikään suomeksi

Karoliina Timonen kirjoittaa teoksessaan kirjeitä Kalle Päätalon naisille – "Kalle etsi naisten hyväksyntää koko elämänsä"

Romaani on Finlandia-voittaja Riikka Pelon työssä valtavan taustatyötarinan huippu, jonka saavuttamista kirjailija itsekin epäilee

Jyväskylän kirjamessut järjestetään tulevana viikonloppuna – katso tästä tärpit jokaiseen makuun

Kolumni: Jyväskylä saa nyt kunnon kirjamessut – Hyvä ajankohta, 250 esiintyjää, 150 ohjelmanumeroa ja pääosassa kirja

Jyväskylässä vietetään todellista jazzin superviikonloppua – tätä kaikkea on luvassa

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levy sai Grammy-ehdokkuuden – RSO:n levytys ehdokkaana ensi kertaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.