Mäntän kesässä pianoduoja ja tunteiden ekologiaa

Mäntän kesässä kuullaan pianoduoja musiikkijuhlilla ja nähdään tunteiden ekologiaa kuvataideviikoilla.

Mäntän musiikkijuhlat järjestetään juhannuksen jälkeisellä viikolla 23.-28. kesäkuuta. Konserttimäärältään tähän saakka suurimpien juhlien teemana on pianokamarimusiikki. Taiteellisen johtajan, pianisti Niklas Pokin suunnittelemassa ohjelmistossa kuullaan paljon pianoduoja.

Avajaiskonsertissa tiistaina niitä esittävät pianistiparit Sonja Fräki-Niklas Pokki, Seppo Salovius-Eero Manninen, Hamsa Juris-Carlos Juris sekä Erik T. Tawaststjerna-Hui-Ying Liu-Tawaststjerna.

Torstaina festivaali juhlistaa säveltäjä Kalevi Ahon 60-vuotisjuhlavuotta suuren Urkusinfonian kantaesityksellä. Teos on Mäntän musiikkijuhlien ja Mäntän seurakunnan tilaus. Mäntän kirkon urkuja soittaa urkutaiteilija Jan Lehtola.

Kesän esiintyjiä ovat lisäksi muiden muassa ranskalais-kyproslainen Cyprien Katsaris ja brittiläinen sellisti, kapellimestari Robert Cohen.

Musiikkijuhlien konserttipaikat ovat Mäntän Klubi ja Mäntän kirkko.

Ongelmia ja riemua

Kesäkuun 14. päivänä avautuvilla Mäntän kuvataideviikoilla esittäytyy 43 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Tämän kesän kuraattori on Tuula Karjalainen. Hän on valinnut teemaksi tunteiden ekologian.

Karjalaisen mukaan nykytaiteessa otetaan laajasti kantaa maailman tilanteeseen, erityisesti ekologisiin kysymyksiin, taloudelliseen eriarvoisuuteen ja ahneuteen. Mutta vaikka globaalit ongelmat ovat läsnä teosten syntyprosessissa, niin yhtä lailla siinä on läsnä riemu elämisestä ja kaiken olevaisen monimuotoisuudesta.

- Taiteilijat katsovat näitä kysymyksiä kiinnostavasti eri tavoin ja eri näkökulmista, kukin oman persoonansa ja tunnekenttänsä kautta, Karjalainen sanoo.

Näyttely Pekilossa ja sitä ympäröivillä ulkoalueilla on avoinna 23. elokuuta saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.