M.I.A. - Maya

M.I.A.

Maya

XL Recordings

Kaksi M.I.A.:n edellistä albumia Arular (2005) ja Kala (2007) kuuluvat molemmat kuluneen vuosikymmen kiinnostavimpiin albumeihin. Kala hitteineen, Paper Planes etunenässä, teki hänestä kansainvälisen tähden. M.I.A.:ssa iskivät räväkkä poliittisuus, haastavat ja hauskat biisit.

Vaikka poliittiset kannanotot ovat tallella, Maya on toisesta maailmasta. Jos M.I.A. aiemmilla läiski karkkivärejä, tuoreimmalla hän valuttaa harmaata ja mäiskii mustaa. Kalman katkuiseksi ohennetun laulun kanssa kilpailevat kilkatus ja kalkatus. Synkkää äänimaailmaa puoltavat teemat, mutta hyvällä tahdollakaan ne ei eivät riitä kaikkinaisen sekasorron selitykseksi. Musiikillista melskettä paremmin kiteytyy sanottava.

The Message ja Steppin Up jyystävät alussa, raskaasti, rauhattomasti tilittäen. Viesti kuuluu: "Headbone connected to the headphones/Headphones connected to the iPhone/iPhone connected to the internet/Connected to the Google/Connected to the government." Bileet on peruttu. Nyt puhutaan median, teknologian ja politiikan symbioosista, mikä on kuitenkin hukkua meluun.

Xxxo-single pilkahtaa synkistelyn keskellä, vaan viimeistelemättömän oloinen on sekin: elektropopin pirteyttä ja imua ilman huippuhetkeä. Teqkillasta olisi voinut tulla jotain karsimalla. Se muistuttaa demoa, jossa riittäisi tavaraa pariin biisiin: lyömäsoittimien kerroksia, videopeliääniä, kaikuja, piinaavaa kertsiä.

Jää arvailtavaksi, kuinka tosissaan M.I.A. on. Uusia Grammy-ehdokkuuksia hän ei ainakaan kosiskele, vaikka sanat ovat hukkua säksätykseen. Biisissä Born Free säräjävä kylmyys on paremmin hallittu. Sen musiikkivideo on vaikuttava, mutta ilman visualisointia sanottava ei kirkastu levyltä kuunneltaessa. It Takes A Muscle on leppeää reggaeta, jota festarikansan kelpaa kuunnella. Loppua kohti levy käy taas ylen raskaaksi ja hitaaksi.

Räkäroiskeessa on jotain ymmärrettävää, vaikka tuottajina ovat häärineet tutut Switch ja Diplo. Kun ylistävästä palautteesta alkoi tulla M.I.A.:lle normi, voi kuvitella, että provokatiivinen nainen kyllästyi. Seuraavalla levyllä mitataan, onko taiteilu noussut M.I.A.:lle päähän. Yhden albumin verran ghettopoppari voi aina uhitella.

MIA PAJUNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Teatteriarvio: Annika Poijärvi ja Pirjo Lonka tekevät räiskyvät roolisuoritukset Kansallisteatterin Kjell Westö -dramatisoinnissa

Kirja-arvio: Talvisodassa Lapissa taisteltiin tappavissa sääolosuhteissa – Miten talvisotataitoa Suomessa harjoiteltiin ennen sotia?

Levyarvio: Robbie Williams teki yhden tämän joulun parhaista levyistä Bing Crosbyn hengessä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Keikka-arvio: Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen – The Aristocrats kävi Tanssisali Lutakossa Jyväskylässä

Teatteriarvio: Toksinen kapitalismi myrkyttää koko perheen Kansallisteatterin amerikkalaisessa klassikkonäytelmässä – Aku Hirviniemi vaihteeksi vakavan draaman parissa

Konserttiarvio: 120-vuotista taivaltaan juhliva Mieskuoro Sirkat teki vaikutuksen loppuunmyytyyn yleisöön

Popkantelisti, laulaja Ida Elina esiintyy Sepän Kipinässä – Poppi soi kanteleella myös Linnan jatkoilla

Tikkakoskelaisen Mara Vighin elokuvaidea katastrofien jälkeisestä maailmasta sai yllättävää vastakaikua – koekuvauksia The House of God -elokuvaa varten tehtiin ohjaajan kotikonnuilla

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto Pontus Purokurulle, Juhani Karilalle ja Reetta Pekkaselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.