M.J. McGrath - Jään muisti

Suom. Anu Nyyssönen. Like 2012. 391 s.

Lontoossa asuva kirjailija M.J. McGrath on julkaissut menestyksekkäitä tietokirjoja Arktiksen asukkaista ja luonnosta. Vuonna 2006 häneltä ilmestyi teos The Long Exile, joka kertoo Kanadan hallituksen toimenpiteistä, joilla houkuteltiin Quebecissä eläneitä inuitteja asuttamaan 1950-luvulla maan arktisia alueita.

Nyt McGrath on julkaissut ensimmäisen romaaninsa Jään muisti, joka kertoo noiden uudisasukkaiden jälkeläisten elämästä kiehtovan trillerin muodossa. Jään, karujen mutta kauniiden maisemien ja lumen keskellä tapahtuu yllättäen murhia, joita alkaa selvittää kirjan päähenkilö Edie Kiglatuk. Hän on pienikokoinen, kolmikymppinen nainen, puoliksi inuitti, joka hankkii elantonsa metsästäjänä ja eräoppaana sekä inuittilasten opettajana. Edie saa apua muun muassa poliisi Derekiltä, joka tutkii sivuhomminaan sopulien vaelluksia sekä iäkkäältä naislentäjältä Martie-tädiltä.

Kerronnassa syöksytään hurjista ja kimuranteista tapahtumista muodostuvaan mylläkkään. Edie on kuin jokin James Bondin naispuolinen muunnos, joka selvittää rikoksen toisensa jälkeen ja selviää myös uskomattomista vaaratilanteista neuvokkuudellaan ja sisullaan.

Jään muisti on paitsi dekkarimainen jännäri, myös mitä hienointa ja todentuntuisinta kuvausta niin arktisista maisemista kuin inuittien mielenmaisemistakin.

Jään muisti -romaani vilisee myös kekseliäitä pieniä yksityiskohtia, mainittakoon vaikkapa kahden venäläiskonnan käyttämät valenimet, jotka juontuvat romaanista Rikos ja rangaistus.

Toivottavasti ekologinen trilleri Jään muisti saa tulevaisuudessa jatkoa, sillä romaanin henkilöt ja arktiset maisemat muodostuvat niin läheisiksi lukijalleen.

Pertti Ehrnrooth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.