MOOSES MENTULA - Musta timantti

MOOSES MENTULA

Musta timantti

WSOY 2011. 163 s.
Suomalainen nykynovelli reagoi ajankohtaisiin aiheisiin ja teemoihin herkemmin, sukkelammin ja joustavammin kuin aikalaisromaani konsanaan.

Mooses Mentulan esikoisnovellikokoelma Musta timantti todentaa tämän napakilla ihmiskuvillaan ja paikoin varsin tylyllä todellisuuskuvallaan.

Novellin tiivis muoto, viitteellisen pelkistetty ilmaisu mahdollistavat heittäytymisen nopeasti muuttuviin ihmissuhteisiin ja vaihtuviin yhteiskunnallisiin tilanteisiin.

Mentulan novelleissa liikutaan Kainuun saloilta Ruotsin-laivan keinotekoiseen glamouriin, lapsuudenkokemusten traumoista parisuhteen vaihtotalouteen. Joskus demonstroidaan elämän lihatiski, kuten novellissa Bodishow, yhtä rajun naturellisti ja tehokkaasti kuten kirjailija Arto Salminen teki proosassaan.

Noususuhdanteessa olevan suomalaisen nykynovellin realistisia tilanteita sävyttää usein absurdin huumorin läsnäolo. Tämä antaa pontta arjen monille ironisesti kuvatuille käänteille.

Parhaimmillaan novellien kuvaama todellisuus tarjoaakin parisuhderintamalle jotakin muuta kuin televisiosta tuttuja varmoja nakkeja, klisheitä klisheen päälle.

Mustan timantin yhdessä keskeisessä novellissa Eksoottinen kosketus kuvataan vaikuttavasti thaimaalaisia marjanpoimijoita ja heidän absurdia tilannettaan Kainuun korpimaisemissa.

Kun oikeastaan mikään ahkeruus ei riitä, mutta elettävä kuitenkin on. Mentula onnistuu hienosti kuvaamaan novellissaan tämän mahdottoman tilanteen.

Muuttuva työelämä, kangerteleva parisuhde, lapsuuden kipeät kokemukset, globalisaation ilmiöt sekä hajoamassa olevat mies- ja naiskuvat piirtyvät esille Mentulan novellien uusia identiteettejä hahmottavissa tarinoissa. Minä on liikkeessä kohti tuntematonta ja epävarmaa tulevaisuutta.

Mentulan esikoisnovellikokoelma on realismin ja absurdismin kohtaamisesta hyvä esimerkki. Näiden kahden lähes vastakkaisen näkökulman välillä on vallittava tietty luonnollinen tasapaino, jotta novelli pysyisi kuoseissaan. Mentulan usean novellin kohdalla näin käykin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.