MUISTOT ORCHESTRA

MUISTOT ORCHESTRA
Popparissa 3.12.2009
Heti alku pani höristämään korviaan: vaimea klarinetti ja kuulas sähkökitara on jokseenkin omintakeinen yhdistelmä. Baariyleisön metelöinnin takia ei nyt tarvinnut pinnistellä, sillä Muistot Orchestran aloittaessa Poppari oli lähes tyhjä.

Pikkujoulusesongin aikaan musiikkikaupunki Jyväskylässäkään ei riitä yleisöä joka paikkaan, eikä edes harvinainen ulkomainen herkku nyt houkutellut.

Monikansallisen yhtyeen lyömäsoittaja Ulas Aksunger tulee Turkista, saksofonisti Iman Spargaren Hollannista. Suomalaisia muusikoita ovat laulaja Johanna Sulkunen, kitaristi Santeri Sulkunen ja Jyväskylästä lähtöisin oleva basisti Tapani Toivanen.

Konsertin lopussa kärsittiin autiuden sijasta muista ongelmista kun tusinan herrasmiehen iloinen seurue oli jyrätä bändin alleen. Siihen mennessä Muistot Orchestra oli kuitenkin ehtinyt vakuuttaa ja valloittaa omaperäisellä poppia, jazzia ja syvää folkkia yhdistelevällä tyylillään.

Musiikin hypnoottisesti kelluvat pohjat luotiin sähköisten soittimien, kitaran ja basson voimin. Kappaleiden aloituksissa Toivanen ja Sulkunen saattoivat kilpailla siitä kumpi soittaa vähemmän, ja silti kone alkoi vääjäämättä kulkea. Santeri Sulkunen soitteli myös tyylikkäitä kitarasooloja koko illan, sellaisia rauhallisia ja hyvin kehiteltyjä.

Soundi oli puhdas, kirkas ja silti pehmeä.

Aksunger piti huolen varioinnista, siitä että minimalismin alla oli sittenkin aina eloa. Normaalista rumpusetistä hän käytti vain virveliä ja peltejä, mutta käsirumpu ja cajon-laatikko olivat tärkeämpiä. Samalla suurin osa rytmityksistä syntyi paljain käsin. Spargaren puolestaan sai maltillisesti soolotilaa sekä saksofonille että klarinetille, ja tuki muutoin hillitysti laulajaa.

Yhtye aloitti mielellään vähäisistä aiheista ja kasvatti jännitettä hiljalleen. Pienesti tekeminen sopii pirtaan oikein hyvin, kun laulajalla on näin upea ääni. Johanna Sulkusen soundi on syvä ja sävykäs, on löytynyt oma rauhallisen itsevarma tyyli, jolla sanoma välittyi Popparissakin täysimääräisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.