Maanläheistä, horjuvaa ja mahtavaa

Isot stadionkeikat tuppaavat usein olemaan ennalta arvattavia ja musiikillisesti jopa tylsiä. Tarkasti harjoitellut askelmerkit, pyrotekniset kikat ja laskelmoidut hittipotpurit alkavat toistaa itseään nopeasti.

Maanantai-iltana Kaisaniemen puiston kentällä Helsingissä esiintynyt Neil Young & Crazy Horse oli toista maata. Nelikon kahden ja puolen tunnin mittainen keikka piti sisällään maanläheistä ja horjuvaa soittoa, eeppisiin mittoihin kasvavia kirskuvia kitarajameja ja ennen kaikkea vapaata fiilistelyä.

Syy poikkeukselliseen iltaan on selvä: Crazy Horse on edelleen oikea bändi eikä mikään liikeyritys. Kitaristi Frank Sampedron, rumpali Ralph Molinan ja basisti Billy Talbotin muodostama kokoonpano ei toimi konemaisesti, vaan jokainen keikka tuo mukanaan jotain uutta ja ennenkuulumatonta. On helppo ymmärtää, miksi Neil Young haluaa palata yhtyeen pariin aina tietyin väliajoin.

Kaisaniemen kentälle ahtautuneet reilut 15 000 ihmistä saivat esimakua tulevasta heti keikan alussa, kun yhtye avasi settinsä Love and Only Love -kappaleella. Biisi venyi reilun viidentoista minuutin mittaiseksi kitaramyrskyksi, joka jatkui vanhassa Powderfinger-klassikossa.

Vaikka Youngilla ja Crazy Horsella on takana jo yli neljänkymmenen vuoden mittainen yhteinen taival, Helsingin keikka ei ollut vanhan kertaamista. Illan pääpaino oli tuoreen Psychedelic Pill -albumin kappaleissa, jotka toimivat tässä kattauksessa ensiluokkaisesti. Keikan vaikuttavinta antia oli lyijynraskas tulkinta Walk Like a Giant -kappaleesta.

Sähköisen rutistuksen vastapainoksi settiin oli ujutettu myös viiden biisin mittainen akustinen osuus, jonka funktiota oli vaikea ymmärtää. Human Highwaysta ja Heart of Goldista kuultiin kelpo versiot, mutta biisit jäivät auttamatta irrallisiksi. Samaa voi sanoa Youngin itsekseen esittämästä Bob Dylan -laina Blowin’ in The Windistä.

Pienestä notkahduksesta huolimatta keikka oli kokonaisuutena kesän parhaimmistoa. Jotain Youngin ja Crazy Horsen peräänantamattomuudesta kertoo se, että kvartetti päätti esittää Kaisaniemessä myös kaksi täysin uutta kappaletta, Hole In the Skyn ja Singer Without a Songin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.