Maanmittarin idylliset maisemat

Sukulaisuus ja taide sysäsivät Jyväskylä Sinfonian konserttimestari Harri Forsténin ukin-ukin kaksoisveljen, Lennart Forsténin (1817–1886) jäljille.

– Olen nähnyt Lennartin tauluja pikku pojasta lähtien isovanhempieni luona ja lapsuudenkodissa. Kiinnostus on kasvanut vuosien myötä ja olen kerännyt niitä kohtuullisesti, Harri Forstén kertoo.

Teoksia on löytynyt huutokauppojen, netin ja yhteydenottojen kautta. Hän on myös saanut maalauksia lahjoituksina. Forsténilla on Kuopiossa vaikuttaneen biedermeir-taiteilijan ja tie- ja vesikulkulaitoksen yli-insinöörin teoksia nykyisin kymmenkunta.

– Pidän töistä, koska niissä on rauhallisuutta ja menneen ajan henkeä. Hän laittoi tauluihin joskus pientä koiruuttakin mukaan, Forstén nauraa.

Lennart Forsténin tuotantoa esitellään Kuokkalan Kartanossa. Teoksia on tuotu muun muassa Kuopiosta, Jyväskylästä, Turusta, Hämeestä ja pääkaupunkiseudulta. Töitä on esillä parikymmentä. Myös kuvittajantyötä esitellään litografioissa.

Lennart Forstén oli Wrightin veljesten aikalainen. Suurin osa taiteilijan tuotannosta on maisemia, joita monesti tilattiin taiteilijalta asiakkaan toiveiden mukaisesti. Taide nähtiin osana sisustusta ja kodin varakkuuden merkkinä.

– Tuohon aikaan teoksia syntyi runsaasti kopioimalla tai sommittelemalla toisten tekemistä töistä. Lennart kopio paljon pikkuserkkujensa Wrightin veljesten maalauksia. Hän toi värejä Pietarista veljeksille, sen vuoksi väripaletti on samanlainen.

Myös taiteilijan lintuaiheet ovat perua Wrightin veljeksiltä.

Maanmittarina seutuihin tutustunut ja karttoja piirtänyt Lennart Forstén maalasi etenkin idyllisiä Sisä-Suomen järvimaisemia. Hän maalasi paljon Kuopion ympäristöä, useat paikat ovat yhä tunnistettavissa, joskus rakennuksetkin. Pikkutarkasti maalatut maisemat avautuvat kaukaisuuteen.

Forsténin tuotanto kattaa noin 3 50 taulua. Kansallismielinen Forstén osallistui Topeliuksen Suomea esittelevän Finland framställdt i teckningar -teoksen kuvittamiseen 14 piirroksella.

Lennart Forsténin teoksia Kuokkalan Kartanossa 19.1.–16.3. Avoinna ti-pe kello 10–17, la–su 12–17. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.