Maarit Verronen – Vanhat kuviot

Tammi 2012. 184 s.

Jo Maarit Verrosen esikoisteoksen Älä maksa lautturille (1992) fantasia viitoitti tietä kirjailijan tulevalle tuotannolle. Uusin teos Vanhat kuviot hämää: alun realistinen ote muuttuu vähitellen fantasiaksi ja realismissa on jotain maagista, varsinkin kirjan viimeisessä kertomuksessa.

Kertomuskokoelma on jaettu kolmeen osastoon: Piiloutujat, Vastustajat ja Lähtijät.

Eräässä kertomuksessa Hennan uusi harrastus yllättää. Hän törmää nimeen, joka houkuttaa etsimään vanhan ihastuksen. Jokin Teemussa panee googlettamaan. Kun etsii jotain, voi löytää muuta. Tarinan jännite kasvaa, mutta onko mikään totta.

Suvun biologi saa mummon havaintomuistiinpanot perinnöksi. Asta on työtön ja hänellä on aikaa perehtyä mummon kirjauksiin. Lintutuntemus kasvaa samalla, kun hän selvittää ”partakorppikotkan” ja ”keltanokkaliitäjän” salaisuuksia. Levinneisyyskarttojen avulla Asta tunnistaa muut, vain etelägeorgiankirvinen jää arvoitukseksi. Loppukäänne yllättää.

Majapaikka-kertomus on häkellyttävän hauska. Kaarinan täydellinen luottamus vieraisiin ihmisiin on outoa. Tarinat myös näyttävät, kuinka ihminen eristetään yhteisöstä.

Eevi-tädin jälkeen Ulla ja Kuura lajittelevat tämän jälkeen jäänyttä omaisuutta. Mutta mitä Eevi-täti teki nettiyhteydellä? Salaisuudet alkavat paljastuu. Kun Ulla nappaa muistoksi pienen avaimenperämaskotin, hän tajuaa sen merkityksen.

Ihmisiä katoaa, eikä kukaan tunnu heitä kaipaavan. Kilian on puhelias ja hän jää ihmisten mieleen. Katoamisilmoitusta tuskin huomataan. Mutta ”nahkapäät” käräyttävät (ihan konkreettisesti) namusedän, kuten he tätä nimittävät. Väärät johtopäätökset ovat julmia.

Hauskin on tarina kukkakauppiaasta, joka oivaltaa liioittelun voiman. Kiusalla hinnat voi valehdella alakanttiin, kun siitä voi repiä ilon.

Fanni huomaa, että kassassa on pari lanttia liikaa rahaa. Vaihtorahoista alkaa bisnes. Vieraspaikkakuntalaisen huijaus saa tämän kysymään, miksi Fanni huijaa kolikoilla. Pelko alkaa jäytää Fannia.

Kolmas osasto Lähtijät alkaa Neinan ja Lilan tarinalla. Lilan katoaminen on kuin tätä päivää. Ihminen vain yksinkertaisesti katoaa jäljettömiin. Tarinan alku antaa vinkkejä.

Kirjan niminovelli, Vanhat kuviot, on pisin ja hurja tarina. Roo ja Bongo aikovat kuvata matkan. Oppaakseen he saavat 14-vuotiaan Garyn. He tallentaisivat vanhoja tapoja ja väkivaltaperinnettä. On meneillään seitsemäs sieniryntäys vuoristoon. ”Oli ilmeistä, että rikkaat hölmöt keksisivät pian muun potenssilääkkeen, jota köyhät voisivat alkaa henkensä kaupalla kerätä jostakin kurjasta maailmankolkasta.”

Pahaan ja julmuuteen tottuu, kun on pakko. Mielikuvituksellinen ja elokuvallinen tarina piinaa lukemaan sen uudelleen.

Ritva Kolehmainen