Magne Hovden – Saamelandia

Suom. Outi Menna. Otava 2012. 253 s.

 

Norjan Kirkkoniemessä asuvaa kirjailijaa Magne Hovdenia (s.1974) on verrattu Arto Paasilinnaan eikä ollenkaan suotta. Hovdenin esikoisromaani Saamelandia pursuaa artopaasilinnamaista menoa ja meininkiä.

Kirjan tapahtumat vyöryvät poskettoman hauskoina lukijansa nautittavaksi. Saamelandian henkilöhahmot, joita vilisee ja vilahtelee melkoinen galleria, ovat niin eläväisiä ja todentuntuisia, että melkein voi kuvitella heidät siihen vastapäätä kirjaa lukiessaan.

Veijaritarinan päähenkilöt Roy ja Leif ovat kaksi vanhaapoikaa. Heillä on kummallakin ollut omat naissuhteensa, mutta ne ovat aina rikkoutuneet. Miehet ovat päässeet Kirkkoniemen postiin töihin.

Leimojen lyöminen kirjeisiin ja postin jakaminen ei ajanmittaan oikein innosta heitä, ja niinpä vekkulit päättävät lyödä rahoiksi perustamalla oikein turistirysän, Saamelandian.

Sinne houkuteltaisiin Hurtigruten-laivareitillä saapuvia turisteja, pääasiassa japanilaisia. Kolme kuukautta kesäisin töitä Saamelandiassa ja sitten loppuvuodeksi etelän lämpöön lekottelemaan.

Hankaluudeksi muotoutuu se, että kumpikaan ei tiedä saamelaisuudesta tuon taivaallista. Arvata saattaa, että vaikkapa suopunginheitto poronsarviin ja joikaaminen sekä shamanismi ja poronkäristyksen valmistaminen ei onnistu.

 

Saamelandia-romaani pitää sisällään monensortin ja monen kansallisuuden tyyppejä. Norjalaisten lisäksi touhuavat siellä tietysti suomalaiset, Timo ja Pekko, kaksi raamikasta miehenkorstoa puukkoineen.

Samoin tavataan venäläisiä merimiehiä, jotka pomorikaupan peruina myyskentelevät laivoistaan votkaa. Japanilaiset ja ranskalaiset turistit tuovat mukaan oman värinsä.

Magne Hovden on taitavasti ujuttanut tapahtumarikkaaseen tekstiinsä railakkaan huumorin lomaan myös kaunista, jopa vakavan mietiskelevää pohdintaa Royn ja Leifin elämänmenon varrelta.

Saamelandia on kokonaisuutena erittäin onnistunut esikoisteos, jonka tekijältä on lupa odottaa lisää samanlaista herkkua tulevina vuosina.

Pertti Ehrnrooth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.