Maija Kauhanen kiertää Saarijärven kanteleen kanssa konsertoimassa maailmalla – katso videolta taiturin näyte tikkusoitosta

Modernin kansanmusiikin säveltäjä ja esittäjä Maija Kauhanen, 32, sai lapsena ensimmäiseksi soittimekseen kanteleen, koska hänen sormivammansa ei haitannut siinä kovin paljon. Kauhanen oli jo vuoden ikäisenä menettänyt tapaturmassa puolet vasemmasta pikkurillistään.

Kauhanen oli yläkouluikäinen, kun soitonopettaja Pauliina Syrjälä esitteli hänelle Saarijärven kanteleen. Se on kantelemalli, jolla saarijärveläiset soitinrakentajat niittivät maanlaajuista mainetta jo toistasataa vuotta sitten.

Nyt Kauhanen soittaa Saarijärven kanteletta omissa konserteissaan ja musiikkifestivaaleilla ympäri maailmaa yhdeksällä sormellaan sekä puutikulla, jota käytetään tämän kantelemallin perinteisessä soittotavassa. Tikkua pidetään oikeassa kädessä, joka tekee soitossa pyörivää liikettä. Samalla vasemman käden sormet näppäilevät ja peittävät kanteleen kieliä.

– Ihastuin Saarijärven kanteleeseen, koska sillä voi soittaa tosi nopeasti, kovaa ja ihan mitä vain. Sen klangi on ihan paras, Kauhanen kertoi torstaina Saarijärvellä.

Kauhasen kädet liikkuvat soitossa hämmentävän nopeasti. On vaatinut hurjan paljon harjoittelua, että siinä vauhdissa osuu tikulla ja sormenpäillä juuri oikeisiin kieliin. Kauhasen Saarijärven kanteleessa on 16 heleä-äänistä diskanttikieltä ja seitsemän bassokieltä.

– Koska Saarijärven kanteleita ei saanut mistään, isäni Kari Kauhanen alkoi tehdä niitä minulle ja myöhemmin muillekin soittajille. Perinteisiin malleihin verrattuna olemme lisänneet bassokieliä. Tämä kantele on pinkki, koska se näyttää lavalla hyvältä, Maija Kauhanen kertoo.

Kauhanen soittaa Saarijärven kanteletta perinteiseen tapaan lyhyeltä sivulta eli ylimpien kielten puolelta. Hän on kehittänyt myös omia tekniikoita esimerkiksi soittamalla kanteleen kieliä joissakin kappaleissa viulun jousella.

– Jousella kanteleesta saa hienoja äänimaailmoja, joita tykkään luoda, Kauhanen sanoo.

 

Soolokeikoillaan Kauhasella on Saarijärven kanteleen ympärillä melkoinen joukko lyömäsoittimia, joita hän ehtii kanteleen ohessa soittaa käsillään sekä molemmilla jaloillaan. Lisäksi Kauhanen laulaa vahvasti. Ajoittain on vaikea uskoa, että yksi nainen tekee samanaikaisesti kaikki kuultavat äänet.

– En käytä taustanauhoja, vaikka monet niin luulevat, Kauhanen sanoo.

Kauhanen esittää perinteisiäkin kansanmusiikkikappaleita erityisesti Keski-Suomesta. Niitä hän on löytänyt muun muassa musiikkiarkistoista ja saanut edesmenneeltä mestaripelimannilta, soitintutkija Kari Dahlblomilta.

Omiin sävellyksiinsä Kauhanen on saanut innoitusta erityisesti itäisen Suomen ja Karjalan kansanmusiikista ja -runoista. Kauhanen kuitenkin yhdistelee mielellään eri musiikkityylejä.

 

Kauhasen ansiosta monet ovat ihastuneet Saarijärven kanteleeseen, ja sen ääni on levinnyt jo yllättäviin yhteyksiin. Saarijärven kantele soi esimerkiksi elokuvassa Suomen hauskin mies.

Kansainvälisillä festivaaleilla Kauhanen saa tuon tuostakin pyyntöjä tulla soittamaan muusikoiden studioäänityksiin. Tällä viikolla Kauhanen soitti Saarijärven kanteletta Oslossa norjalaisen jazzviulistin levylle. Parin viikon päästä hän menee studioon rap-artisti Palefacen kanssa.

Esiintymisten jälkeen Kauhanen kutsuu aina halukkaat kokeilemaan soitintaan. Hän myös opettaa Saarijärven kanteleen tikkusoittotekniikkaa Suomessa ja ulkomailla.

– Nyt on kiinnostusta. Tuntuu hyvältä, että Saarijärven kanteleen soittoperinne elpyy ja leviää, Kauhanen sanoo.

Saarijärvellä Kauhasen opissa oli torstaina viisi soittajaa. Lisäksi hän ihastutti valovoimaisella esiintymisellään ja taitavalla soitollaan kahdessa koululaiskonsertissa ja illan avoimessa konsertissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .