Maj Karma: Peltisydän

Maj Karma

Peltisydän

Ratas Music

Arvio: 4/5

Ensi kuulemalta Maj Karman ensimmäinen levy seitsemään vuoteen kuulosti vähän tylsältä keskitien rockilta. Bändin alkuaikojen rähisevää ja rimpuilevaa mekastusta ei ole tarjolla, mutta tuskin kukaan moista odottikaan. Keski-ikäisten miesten on turha esittää nuorempia versioita itsestään.

Muutaman pyöräytyksen jälkeen Peltisydän osoittautuu yhdeksi bändin vahvimmista albumikokonaisuuksista, levyksi täynnä toimivia sävellyksiä.

Kaksi videosingleinä julkaistua ennakkomaistiaista antavat tällä kertaa hyvän kuvan levystä. Tunnelmat ja soundit vaihtelevat nimikkobiisin jousilla vahvistetusta rehellisestä poprockista Sotaa ei tule -laulun rankempaan mättöön. Albumi soljuu vaivattoman kuuloisesti eteenpäin, ja bändin aikuisemmankin ilmaisun tunnistaa melkeinpä mistä tahansa biisistä Maj Karmaksi.

Mekastaminen itseisarvona sopii vaikkapa Slayerille, mutta Maj Karma kasaa tutuista palikoista jotain uutta. Hiljaisempi hissuttelu on taidolla tehtynä mättöä ahdistavampaa ja aggressiivisempaa. Pääosassa ovat silti kitaristi Häiriön riffit.

Herra Ylppö huutaa levyllä harkiten. Esimerkiksi Pelastakaa lapset -laulun rähisty säkeistö toimii, koska tehokeinoa ei käytetä jatkuvasti. Puhtaasti lauletut osuudet kuulostavat aiempaa vaivattomimmalta. Ylppö kertoikin naureskellen häntä haastatellessani bändin muiden jäsenten olleen treenikämpille kokoontuessaan kummissaan siitä, kuinka hyvin laulaja pysyi nuotissa.

Ylppö rakentaa Maj Karma -maailmaa tutuilla sanoilla, lauseilla ja fraaseilla. Kukaan ei huomaa mua -kappaleessa mainitaan taas Harjavalta ja nimikkobiisissä ollaan ”kaukana puhelimista”, joka on tietysti viittaus bändin ensimmäiseen levyyn vuodelta 1996, nykyään hurjissa hinnoissa olevaan keräilyharvinaisuuteen.

2016-niminen biisi ei vastoin odotuksia kerrokaan maailman tämän hetkisestä tilasta tai päivänpolitiikasta. Se on kuin päiväkirjamerkintä laulajalle itselleen, jotain jonka avulla muistella juuri tätä hetkeä elämässään. Laulun kertosäkeessä pieni, maailman pahuudesta vielä mitään tietämätön lapsi ihmettelee ympäröivää todellisuutta.

Ihmiset-bändin musiikkia Herra Ylppö kutsui reality-rockiksi. Mitään näin rehellisen henkilökohtaisen kuuloista en muista hänen silti aiemmin laulaneen.

Peltisydämellä on onnellinen loppu, kirjaimellisesti. Onnellisessa lopussa koko maailma luopuu aseista, radiosta tulee vain hyviä uutisia ja toisella puolen maailmaa samoja tähtiä tuijottava ihminen päättää tulla rakkaansa luo. Olkoot kuinka kornia tahansa, niin rehellinen rakkauslaulu siirappisine jousineen toimii.

Jee, huutaa Ylppö taas useaan otteeseen. Tavaramerkkinsä toistuva karjahtelu on paikallaan. Peltisydän on jotain aivan muuta kuin edeltäjänsä, väsynyt Salama. Pitkä tauko on tehnyt bändille hyvää.

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.