Maj Lind -pianokilpailun voittaja yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed on suomen kielen rakastaja ja innokas Suomen-kävijä

Maj Lind -pianokilpailu viime vuonna: nuori yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed, 22, nousi nopeasti suosikiksi tarkalla soitollaan ja energisellä lavaolemuksellaan. Melemed voitti kilpailun, ja esiintymispyyntöjä kertyi nopeasti.

Viime viikonloppuna päättyneillä Mäntän musiikkijuhlilla Melemed soitti soolokonsertin, ja ennen kotimatkaa ohjelmassa oli vielä yksi Suomen-resitaali eilen Lahdessa. Lokakuussa Melemed palaa jälleen Suomeen, tuolloin sinfoniaorkestereiden vieraaksi.

Massachusettsin osavaltiossa kasvanut Melemed osoitti jo alle kouluikäisenä poikkeuksellista pianistista lahjakkuutta.

– Isoisäni osti minulle koskettimet pihakirpputorilta, kun olin kolmevuotias, ja vuotta myöhemmin kävin jo pianotunneilla. Kehityin opetussuunnitelmaa nopeammin; kai prosessoin todella nopeasti oppimaani tietoa. Vanhempani eivät soita, mutta heillä on musikaalisuutta, sillä he osaavat sanoa, milloin soitan hyvin ja milloin en, Melemed kertoo.

Hän alkoi jo pienenä esiintyä "aina kun mahdollista". Keikkoja kertyi kotikaupungissa kaikista mahdollisista paikoista, kuten vanhainkodeista ja koulujen juhlista.

– Kolmentoista vanhana olin esiintynyt varmaan 500 kertaa, ja nyt lukumäärä on varmaan 800. Esiintymisten kautta tuli ylläpidettyä ja kehitettyä isoa ohjelmistoa, eikä harjoitteluun tullut liikaa taukoa. Esiintyminen tuo kappaleeseen jotain uutta ja yllättävää joka kerta, ja spontaanius tekee hyvää, kun kappaleen on jo tottunut soittamaan.

Lapsuudessa erityisosaamista oli myös muilla alueilla.

– Opettelin jo ala-asteella korkeakoulutason sivistyssanoja. Lisäksi näyttelin muutamassa mainoksessa ja esitin lapsi-Mozartia dokumentaarisessa elämäkertaelokuvassa, mikä ohjasi soittoharrastukseni suuntaa. Olin silloin kahdeksanvuotias, enkä ollut soittanut oikeastaan vielä klassista musiikkia, mutta aloitin piakkoin sen jälkeen klassiset tunnit.

Jo vuotta myöhemmin Melemed voitti lapsille ja nuorille suunnatun Bradshaw & Buono -pianokilpailun, mikä aukaisi uusia ovia. Melemed esiintyi muun muassa Valkoisessa talossa.

– Lukion jälkeen pääsin suoraan Juilliardiin, josta valmistuin maisteriksi Robert McDonaldin ohjauksessa vuoden etuajassa. Tällä hetkellä jatkan Juilliardin Artist Diploma -ohjelmassa. Siinä on hyvin joustavat opinnot, jotka mahdollistavat tämänhetkisen laajan konsertointini.

Tie viimevuotiseen Maj Lind -kilpailuun aukesi yllättävien sattumien kautta, joista tärkein on Melemedin äkkirakastuminen suomen kieleen vuonna 2013. Hän puhuu suomea rohkeasti ja sujuvasti, ja yllätti sillä haastattelijansakin Helsingin-kilpailun aikaan.

– Olin menossa konsertoimaan Tsekin tasavaltaan, ja koneenvaihto Helsingissä kesti yhdeksän tuntia. Siinä ajassa ehdin ihastua suomen kieleen, ja kävin hakemassa kirjakaupasta suomen kielen oppikirjan. Luin sen läpi kokonaan konserttireissullani, ja jäin paluumatkalla vielä viikoksi Suomeen. Juilliardissa opiskellessani kävin samanaikaisesti suomen kielen kursseilla Columbian yliopistossa, kertoo Melemed.

Suomessa hän kävi kirjekaverin ansiosta useamman kerran, ja ensimmäinen esiintyminen oli suurten konserttisalien sijaan Pornaisten kirkossa. Hänelle vihjattiin Maj Lind -kilpailun olevan tulossa, ja loppu on historiaa. Entä puolestaan tulevaisuus?

– Olen vain iloinen, että pystyn elämään maailman kalleimmassa kaupungissa tekemällä sitä, mitä rakastan eniten. Se riittää minulle tällä hetkellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .