Mammutti

MAMMUTTI
Fucking Åmålilla (1998) läpimurtonsa tehnyt Lukas Moodysson on pohjoismaiden tärkeimpiä elokuvaohjaajia. Moodysson ei pelkää järkyttää katsojiaan. Hän kerjää tahallaan ongelmia käsittelemällä tärkeitä asioita elokuvilla, jotka eivät suinkaan ole miellyttäviä katsoa. Mammutti on paluu helposti nieltävän perinteisemmän ilmaisun pariin, mutta tälläkin elokuvalla on paljon sanottavaa katsojalleen. Elokuva on kansainvälistä yhteistyötä - näyttelijöitä, kuvauspaikkoja ja puhuttuja kieliä myöten.

Kirurgi Ellen ( Michelle Williams) ja nettipelifirmalla rikastunut Leo ( Gael García Bernal) asuvat New Yorkissa. Elämän ulkoiset puitteet ovat kunnossa, eikä sisäisissäkään mitään valtavasti vialla ole. Pariskunnalla on tytär, jolle filippiiniläinen hoitaja Gloria ( Marife Necesito) on tutumpi kuin oma isä ja äiti.

Myös Glorialla on lapsia, mutta ne ovat jääneet kotimaahan Filippiineille. Poikien on vaikea käsittää äitinsä poissaoloa. Leo joutuu lähtemään työmatkalle Thaimaahan, vaikka olisi jäänyt mieluummin kotiin. Matkan aikana Leo yrittää löytää uudelleen nuorekkaan ja rennon itsensä. Nykyinen puku- ja bisnesmiehen elämä ei tunnu tyydyttävältä.

Mammutti pistää rinnakkain perheen ja globalisaation. Maailma pienenee, talous pyörii maiden rajoista välittämättä, mutta yksittäinen ihminen ei tästä juurikaan hyödy. Länsimaissa on varakkuutta mutta ei aikaa läheisille. Loppujen lopuksi onni löytyisi hyvin läheltä, omasta perheestä, mutta onnelle ei ole aikaa.

Menestyneen länsimaisen ihmisen syyllisyyttä käsittelevä elokuva katsoo myös globalisaation toiselle puolelle. Filippiiniläinen lastenhoitaja Gloria on yhtä tärkeä päähenkilö kuin meitä lähempänä olevat New Yorkin asukkaatkin. Ilman hänen tarinaansa globalisaation tarina jäisi vajaaksi. Eli ihminen sitten missä tahansa maapallolla, aina hän etsii itselleen onnea.

Ohjaus: Lukas Moodysson. Pääosissa: Gael Garcia Bernal, Michelle Williams, Marife Necesito. Ikäraja: K13. Tyylilaji: draama. Esitetään Fantasiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.