Marduk: Frontschwein (Century Media)

Mardukin sotaleirissä paukkuu kovaa. Parin vuoden takaisen erinomaisen Serpent Sermonin jälkeen ruotsalaiskvartetti on taas kovassa tikissä. Frontschweinilla bändin strategia on edelleen sama: tehdä räyhäkkäintä mahdollista black metallia. Vain taktiikkaan on tullut pieniä muutoksia: nyt ei joka kappaletta ajeta kolmeasataa eteenpäin, vaan siellä täällä jarrutellaan jopa doomin asteelle. Mutta hitaammatkin kappaleet ovat sen luokan tallomista, että vihollinen tuskin jää tunnistettavaksi.

Mardukilla on mainio melodiataju. Orkesteri erottuukin heikommista virkaveljistään tekemällä sinänsä simppeleitä mutta mieleenpainuvia ralleja, joissa on kiinnostavia koukkuja. Ja se energia, sitä Mardukilla riittää – ja yhtye osaa siirtää sen kuulijalle. Bändin soundi on tunnistettavan skandinaavinen, ja onhan se myönnettävä, että Ruotsin ja Norjan akselivallat dominoivat äärimetallin maailmanpolitiikkaa.

Levyn kuvasto ja typografia on kovasti toisen maailmansodan saksalaishenkinen; ja miksei olisi – jokainen pikkupoikana pienoismalleja koonnut tietää, että germaaneilla oli sotahommissa käytössä ne siisteimmät jutut.

Mardukin konekiväärikomppaniasta ei riitaojia löydy. Pikemminkin koko joukkue on yhtä torahampailla varustettua lehtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.