Margarethe Von Trotta - Sisarukset

MARGARETHE VON TROTTA
Sisarukset (Die Bleierne Zeit)
Finnkino
Saksalainen käsikirjoittaja ja ohjaaja Margarethe von Trotta on käsitellyt elokuvissaan yhteiskunnan sosiaalisten paineiden vaikutusta yksilöön. Heinrich Böll -filmatisointi Katharina Blumin menetetty maine (1975) ja Katkera herääminen (1977) tarkastelivat naisten välistä solidaarisuutta ja oman aikansa terrorismia.

Sisarukset on elokuva kahdesta naisesta. Juliane ( Jutta Lampe) on feministilehden toimittaja, Jean-Paul Sartren filosofiaan aikoinaan ihastunut, porvarillisessa avioliitossa elävä nainen. Marianne ( Barbara Sukowa) on Al Fatahin kouluttama terroristi, joka uskoo väkivallan avulla pystyvänsä parhaiten vaikuttamaan yhteiskunnassa havaitsemiinsa epäkohtiin.

Tiukasti ajassa

Elokuva valmistui vuonna 1982, ja se on tiukasti sidoksissa tuon ajan poliittiseen todellisuuteen. Tapahtumat nähdään pitkälle Julianen näkökulmasta. Von Trotta kuvaa hänen sisäistä kamppailuaan ja käyttää takautumia hyväkseen. Baader Meinhof -ryhmän vaikutus ja erityisesti niin sanottujen Ensslinin sisarusten tarina on elokuvan taustalla.

Sisarukset-elokuvan keskeisen ytimen muodostavat Julianen ja Mariannen kohtaamiset eri vankiloissa. "Tärkeintä eivät ole sanat, vaan todellisuus", toteaa Marianne Julianelle yhden vierailun aikana.

Von Trottan elokuvasta henkii vahva realismi. Dokumenttikuvien myötä palataan aina toisen maailmansodan aikaiseen keskitysleirikuvastoon. Historiallisen syyllisyyden ulottuvuudet ulottuvat yli vuosikymmenten.

Jutta Lampen ja Barbara Sukowan vahvasti eläytyvien näyttelijäntöiden myötä Sisarukset saa runsaasti ajatuksellista kantavuutta ja historian haasteellisen läsnäolon tuntua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.