Maria Semple: Missä olet Bernadette?

Jos kirjaa kehutaan vuoden riemukkaimmaksi satiiriksi, jota nautiskelee ahmien, odotukset ovat korkealla. Maria Semplen Missä olet Bernadette? vaatii kuitenkin hieman pureskelua, ennen kuin lukija pääsee vauhtiin.

15-vuotias Bee Fox on lähes ihmelapsi, jolla on työlleen omistautunut isä ja hyvin omalaatuinen äiti, Bernadette. Äidin huikea ura arkkitehtinä on kariutunut, ja hän vihaa lähes kaikkia perheensä ulkopuolisia.

Bee haluaa matkan Etelämantereelle, mutta juuri ennen matkaa Bernadette katoaa. Äidin puolesta vihainen Bee pitää nörtti-isäänsä syypäänä katoamiseen, mutta matkalle lähdetään silti isä–tytär-parina.

Tarina kulkee takautumien siivittämänä nykyhetkeen, mikä tekee varsinaisen juonen kulusta hidasta, mutta taustat ovat herkullisia. Bee alkaa selvittää äitinsä katoamista sähköpostiviesteistä, joita muun muassa Bernadette, Foxien hienohelmanaapuri, lääkärit ja jopa FBI ovat kirjoitelleet.

Lukija pääsee kirjeiden avulla jakamaan monien kirjan henkilöiden näkökulmat ja tuntemaan ristiaallokon, joka Bernadetten elämää on heiluttanut. Kirjeiden sävy on välillä hykerryttävä, ja lukija pystyy ymmärtämään erikoisimpienkin hahmojen tunteet omassa järjettömyydessään.

Kaikkeen taustoitukseen nähden teoksen loppu on yllättävänkin ponneton, joskaan ei Semple lukijaansa ihan helpoimmalla ratkaisulla päästä käsistään. Ei tämä viime vuoden riemukkain satiiri ole, mutta voi tarjota muutamat hullun maailman aiheuttamat hymähdykset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.