Maria Turtschaninoff - Arra

MARIA TURTSCHANINOFF

Arra

Tammi 2010. 256 s.
Vuoden 2009 Finlandia Junior -ehdokas, Maria Turtschaninoffin Arra on ilmestynyt nyt myös suomeksi. Ruotsinkielinen alkuteos oli ansaitusti palkintokisassa mukana, sillä satumaisen kaunis kertomus valaisee ja lämmittää lukijan sydämen.

Kertomuksessa yhdistyvät satu ja fantasia monin tavoin. Arra-tyttö oppii luonnon eri laulut eläessään lapsuutensa lähes hylättynä pääasiassa metsässä ja metsän antimista.

Julma lapsuus ja nuoruus kasvattavat tytön kuitenkin sulkemaan sekä sydämensä että kielensä kanssaihmisiltä ja omalta perheeltäänkin, jotta kipu ei kävisi liian kovaksi. Arrasta kasvaa mykkä aikuinen, joka kätkee pelkonsa ja kauhunsa puhumattomuuden verhon taakse.

Arra kutoo sisäisen laulunsa, kipunsa ja kauneutensa kankaisiin, joita hän ilkeän sisarensa orjana valmistaa. Sisar yhtä aikaa pelkää ja kadehtii mykkää tyttöä. Hän ilmentää pelkonsa nyrkeillään ja toisen sielua jatkuvasti rikkovilla sanoilla.

Arra elää karun yksinäisessä maailmassa, kunnes pelon verhoa raottaa kaunis prinssi, jonka sydämestä Arra aistii vastakaikua omalle yksinäisyydelleen.

Arran kokema kipu ja tuska mahdollistaa myös lukijan sydämen avautumisen. Lukija myötäelää tytön vaikeuksia ja odottaa, milloin tyttö ymmärtää oman arvonsa ja löytää oman voimansa. Arran henkilöhahmo ilmentää fantasiakirjallisuudelle ja saduille tyypillistä, perinteistä sisäistä matkaa, jonka varrella koetut lukemattomat vaikeudet kasvattavat henkilöhahmosta vahvan ja voimakkaan.

Jälleen kerran on ilo seurata kotimaisen fantasian kehitystä kohti uusia tasoja vanhoja ja rikkaita tarinan kerronnan perinteitä hyödyntäen. Arra on ehdottomasti suositeltavaa lukemista kaikille laadukkaan kotimaisen fantasiakirjallisuuden ystäville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.