Maria Turtschaninoff: Maresi. Punaisen luostarin kronikoita. (Suom. Marja Kyrö. Tammi 2014. 213 s.)

Nuortenromaani Maresi on suomenruotsalaisen, tämänvuotisen Finlandia Junior -palkinnon voittaneen Maria Turtschaninoffin kolmas kuvitteelliseen menneisyyteen sijoittuva teos. Hänen aiempia kirjojaan Anaché ja Arra on kiitetty hyvästä fantasioinnista ja koskettavista tarinoista.

Uuden kirjan tapahtumien tyyssijana on vain naisille tarkoitettu luostari Menos-saarella. Sisarten talousvaltti on saarella elävät verisimpukat, jotka erittävät arvostettua väriä. Sisaret värjäävät lankoja, joista kaukaistenkin maiden hallitsijoiden viitat kudotaan.

Luostari on naisten ja tyttöjen suojapaikka ulkopuolisia vaaroja vastaan. Maailmalla kärsitään lukutaidottomina tietämättömyydestä ja katovuosina nälästä. Monin paikoin miehillä ei ole muuta vallantunnon lähdettä kuin naisten sortaminen.

Romaanin minäkertoja Maresi kirjoittaa sulkakynällä kronikkaa tallennettavaksi luostarin kirjastoon, ja Maresin kronikka on tämä kirja.

Rakenneidea on perinteitä kunnioittava. Myös naisten kultti on tutunoloista mystiikkaa kuunhohtoisesta ja verenpunaisesta naisvoimasta, joka on suorassa yhteydessä maailmanluomiseen kuin myös kaiken tuhoutumiseen. Opissa on sekä voimaannuttavia että hyytäviä elementtejä.

Maresi on murrosikäinen noviisi ja lukutoukka. Hän kutsuu luostarin kirjastoa Aarrekammioksi, koska hänelle tieto on kallisarvoisinta. Hän saa viettää illat Aarrekammiossa. Päivisin hän osallistuu askareisiin muiden mukana. Hänen sulkakynänsä kautta Turtschaninoff luo auvoisan kuvan noviisien ja sisarten kodikkaasta yhteiselosta.

Luostarissa uskotaan Alkuäidin kolmeen ilmentymään, Neitoon, Äitiin ja Akkaan. Kultti on feministinen. Romaanissa on väkevä ideologinen oppi, se on kiehtovan tarkkaa pienyhteisön kuvausta ja kolmanneksi sen juoni dramatisoituu jännittäväksi.

On surullista, että sekä kirjassa että sen ulkoisessa todellisuudessa ihmisten sukupuolisuuteen kietoutuu ikäviä käsityksiä kunniasta ja häpeästä niin, että joidenkin on hoidettava kipeytyneitä tunteitaan väkivallalla niitä kohtaan, joiden ominaisuudet ovat vääränlaisia.

Kun Maresi saa suojatikseen uuden noviisin, Jain, luostarin väki kohtaa loukatun miesylpeyden painajaisen. Nuortenkirjaksi tarinassa on todella rankkoja tapahtumia, mutta myös lohdullisen lujaa ja vankkumatonta ystävyyttä ja huolenpitoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.