Maria Ylipää pääsi "herkkurooliin" Jeesukseksi

Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaellus näytellään tänä vuonna naisvoimin.

Laulaja-näyttelijä Maria Ylipää ei kauaa jahkaillut, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta esittää Jeesuksen roolia Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaelluksessa. Ylipään mielestä pääsiäisen tapahtumien päähenkilön osa on "herkkurooli", onhan Jeesuksen tarina koko länsimaisen kulttuurin syvimmässä ytimessä.

Ylipää esittää herkkuroolinsa varsin naisvoittoisessa seurassa, sillä tämänvuotisen Via Cruciksen kaikissa päärooleissa nähdään naisnäyttelijä.

Ennen Ylipäätä Jeesuksen roolissa on nähty nainen vain kerran, vuonna 2010, jolloin Jeesusta esitti japanilainen Yuko Takeda. Ylipään mielestä nainen Jeesuksen roolissa ei ole nykymaailmassa enää kovinkaan kummoinen asia.

– Naiset voisivat enemmänkin näytellä miesrooleja. Monesti parhaat tarinat ovat tarinoita nimenomaan ihmisenä olemisesta eikä sukupuolella ole niinkään merkitystä, Ylipää pohtii.

– Toki on tarinoita, joissa sukupuoli on merkityksellinen asia. Mutta tässä tarinassa kumpikin sukupuoli voi yhtä hyvin näytellä pääroolia.

Enemmän jeesustelua

Uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Via Cruciksessa kuullaan tänä vuonna Martti Lutherin Jumala ompi linnamme -virsi Ylipään esittämänä. Kirkkomusiikki ja pääsiäisperinteet ovat Ylipäälle tuttuja, sillä hän on kanttorin tytär, jolle kirkot ja hautausmaat olivat lapsuuden leikkipaikkoja.

Ylipää toivoo, että pitkänperjantain Via Cruciksesta muodostuu yhteisöllinen ja meditatiivinen kokemus. Niin ikään hän toivoo, ettei sadesää pilaa tapahtumaa. Kylmä kevätsää ei Ylipäätä pelota, vaikka Jeesuksen rooliasu ei ole kovinkaan lämmin.

– Tämähän on kärsimysnäytelmä, joten kyllä Jeesus voi vähän kärsiäkin, Ylipää naurahtaa.

Jeesuksen rooliin valmistautuminen on saanut Ylipään katsomaan maailmaa ja Suomea viime viikkoina "Jeesus-silmälasien" lävitse. Vihapuheen, rasismin ja muun syrjinnän vuoksi Suomea ei aina meinaa tunnistaa kristityksi maaksi, Ylipää pohtii. Syrjittyjä puolustaneesta Jeesuksesta voitaisiin ottaa mallia useammallakin taholla.

– Täällä voitaisiin jeesustella vähän enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.