Marja-Leena Tiainen – Khao Lakin sydämet

Marja-Leena Tiaisen nuortenromaanissa Khao Lakin sydämet kerrotaan tarina, joka voisi olla totta. Tiainen ei ole kuvitteellisia maailmoja kehittelevä fantasiakirjailija. Hän luo fiktiivisiä henkilöitä, mutta kertomusten aika, paikka ja henkilöiden kokemukset ankkuroituvat reaalitodellisuuteen.

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti hurjia asioita. Niistä saa luontevasti kehykset jännittäville selviytymistarinoille. Khao Lakin sydämissä on kyse tapaninpäivästä vuonna 2004, kun vedenalaisen maanjäristyksen synnyttämä valtava hyökyaalto iski useille alueille Kaakkois-Aasiassa ja Afrikan rannikolle. Thaimaassa tuhoaalto surmasi sadoittain myös turisteja.

Romaanin päähenkilö on 15-vuotias Emma. Tyttö oli iältään paria päivää vaille seitsemän, kun hänen perheensä kuoli jättiaallon takia. Kirja jakaantuu alusta asti vuorolukuina tsunamin kauhuaikaan ja vuoteen 2012, jolloin Emma matkustaa isoäitinsä kanssa Thaimaan Khao Lakiin.

Emman on ollut vaikea käsittää, että hän menetti hetkessä äidin, isän, pikkuveljen ja äidin puoleiset isovanhemmat. Hän on potenut vesikammoa. Hän muistaa, että kun äkisti noussut merivesi alkoi heitellä häntä ja isää, ja isän käsi irtosi Emman kädestä, joku muu sai kiinni hänestä ja pelasti hänet puuhun ja myöhemmin puusta alas.

Emma ja isoäiti ovat pohtineet tätä kaikkea paljon ja päätyneet siihen, että paras keino selvittää asioita on matkustaa niiden tapahtumapaikalle. Heidän on myös tarkoitus yrittää löytää mies, joka pelasti Emman kuolemalta. Etsintätehtävä antaa oman vivahteensa tarinankulkuun.

Takaumissa edetään minuutti minuutilta tapaninpäivää 2004. Vaikka lukija tietää, mitä on tulossa, kerronta tempaa täysillä.

Riippuu tietysti lukemisen asenteesta, mutta joissain kohdin aikatasojen jatkuva vaihtuminen korostaa ehkä liiankin katkaisevasti sitä, että juonen päätähtäimessä on henkisestä kriisistä selviytyminen eikä se, miten vaikeuksiin jouduttiin.

Romaanissa on pohjavirtana rauhallisuus. Tsunamista puhutaan paljon, mutta siihen ei juututa itsetarkoituksellisesti. Niinpä Emmalla on vauhti päällä myös ihmissuhderintamalla. Hän pitää tiiviisti yhteyttä Suomeen tekstareilla ja Facebookissa. Paikan päällä Khao Lakissa ja sen läheisessä Pakarangissa hän tutustuu pohjoismaisiin turisteihin ja saa uusia ystäviä.

Ruotsalainen Lukas herättää tytössä tunteita. Tsunamin suhteen he ovat kohtalotovereita ja siten vertaiskavereita. Pojassa on jotain sellaistakin, joka saa Emman sydämen sykkimään erityisellä tavalla.

Khao Lakin sydämet on hyvä nuortenkirja. Siinä selvitellään tärkeitä asioita. Kirja osoittaa, että menetyksistä toipuminen on hidas ja kipeä matka tuskasta kohti tyyneyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.