Marjatta - Hannu Ahonen

HANNU AHONEN
Marjatta
Omakustanne 2008, 66 s.

Hannu Ahosen kirja Marjatta on kertomus Ahosen oman tyttären unesta. Eräänä yönä Marjatta herää metsässä, ja siitä alkaa hänen matkansa omaan itseen ja kaiken olevan ytimeen. Kirja on vahva kehotus etsiä voimavaroja kaiken elämän lähteestä ja ylläpitäjästä, luonnosta. Samalla kirja muistuttaa siitä, miten tärkeä ja miten uhattu on tasapaino ihmisen toiminnan ja muun luonnon välillä.

Tarinaan yhdistyvät Hannu Ahosen luontokuvat. Teksti ja kuvat muodostavat niin tasavahvan parin, ettei kirjasta pysty sanomaan, onko kyseessä kuvitettu tarina vai sanoitettu kuvateos. Ennen kaikkea Marjatta vaikuttaa kuitenkin oppaalta itämaiseen filosofiaan, meditaatioon ja joogaan. Kirjan keskeisiä ajatuksia ovat sielun ja ruumiin yhteys sekä itsen sisältä löytyvät rauha, rakkaus ja yhteys kaiken luodun kanssa. Näihin tavoitteisiin päästään kirjan mukaan kärsivällisellä harjoittelulla, hiljaisuudella, puhtaalla vedellä ja ravinnolla, mielen tyhjentämisellä ja voimistelulla.

Vaikka Marjatta kertookin fiktiivisen tarinan, se on pikemminkin opas- kuin kaunokirjallisuutta. Kirjan kieli on ennemmin selkeää ja havainnollista kuin maalailevaa tai vahvoja tunteita rakentavaa, ja tekstin tyyli mieluummin neuvovaa kuin kuvailevaa. Oppikirjamaisuus näkyy myös askeettisessa taitossa tarkkarajaisine kuvineen sekä kuvien aiheissa, jotka seuraavat tekstiä varsin orjallisesti. Kirjaan olisikin kaivannut kohtia, joissa kuvat sanoisivat jotain, mitä teksti ei sano tai joissa kuvan ja tekstin välille syntyisi herkullinen ja oivalluksia herättävä jännite.

Toisenlaisella kuvien ja tekstin sijoittelulla ja kirjasinvalinnoilla kirjaan olisi saanut lisää eloa ja puhtia. Nykyinenkin lopputulos on kuitenkin harkittu ja huolella toteutettu.

SANNA RYYNÄNEN