Mark LeVine - Heavy metal islam

MARK LEVINE
Heavy metal islam
Suom. Jussi Niemi.
Johnny Kniga 2009, 359 s.
Suomessa heavy-musiikin yhteiskunnallinen status ei nykyään juuri iskelmästä eroa. Toisin on islamilaisessa maailmassa. Autoritaaristen hallitusten johtamissa maissa heavy - tai ylipäänsä rock-musiikki - ja sen harrastajat ovat parhaimmillaankin paheksuttu alakulttuuri, pahimmillaan he joutuvat ratsioiden, pidätysten ja uhkailujen kohteeksi.

Yhdysvaltalainen Mark LeVine tuntee arabimaailman rock-piirit hyvin. Hän on Kalifornian yliopiston Lähi-idän historian professori ja pitkän linjan muusikko.

LeVinen kirja ei ole historiikki eikä genren esittely vaan eräänlainen matkareportaasi: LeVine reissaa Marokosta Pakistaniin ja kohtaa alueen tärkeimpiä rock-muusikoita, joiden kokemusten kautta hän avaa kunkin maan tilannetta.

Islam ei ole sen musiikkikielteisempi kuin mikään muukaan uskonto, vaikka vanhoilliset uskonoppineet pyrkivätkin Koraanin perusteella tällaisia tulkintoja vetämään. Vanhoilliset näkevät heavyn kaksin verroin turmiollisena: ensinnäkin se on länsimaista, toiseksi "saatanallista" musiikkia.

LeVine puolestaan päästää ääneen liberaalimpaa linjaa edustavan libanonilaisen teologin Ibrahim al-Mardinin, jonka mielestä suhtautuminen musiikkiin on rajalinja, joka erottaa ahdasmielisen islamin suvaitsevasta. Joku voisi huomauttaa, että onhan länsimaidenkin historiassa asetettu biisejä soittokieltoon, keskeytetty keikkoja ja poltettu levyjä roviolla. Mutta nauttimamme yhteiskunnallinen vapaus on sittenkin aivan toista kuin Lähi-idän maissa.

Lähempi vertailukohde olisi entinen Neuvostoliitto, jossa rock-yhtyeet olivat valtakoneiston näkökulmasta "rappiokulttuurin" edustajia ja kaiken päälle potentiaalisia kansankiihottajia.

LeVine katsoo maailmaa laajemmin kuin vain muusikkopiirien vinkkelistä. Hän on jututtanut myös tutkijoita sekä islamistiryhmien edustajia.

Erityisen kiehtova on hänen rinnastuksensa rokkareiden ja oppositiossa olevien islamistiryhmien kuten egyptiläisen Muslimiveljeskunnan välillä: nämä kun ovat yleensä suhtautuneet toisiinsa lähinnä vihamielisesti, mutta LeVinen näkemys on, että molempien leirien uudistusmieliset voimat voisivat löytää toisensa yhteiskunnallisten vapauksien vaatimisessa.

Heavy metal islam on erinomaisen kiehtova teos. Se on myös muistutus siitä, kuinka suppealta kulttuurialueelta valtaosa median meille esittelemästä rock-musiikista on peräisin. Kirjan lopussa on maakohtainen linkkivalikoima kirjassa esiteltyjen bändien kotisivuille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.