Markku Into – Blues One

Into oli tuolloin anarkisti, joka harrasti amerikkalaista underground-sarjakuvaa ja 1950-luvun rockia. Hän oli outo lintu muuten osallistuvassa ja yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Siitäkö johtunee, että julkaisemisessa seurasi pieni tauko? Innon seuraava kokoelma, seestyneempi ja ironisempi Tänään kotona (Tammi) ilmestyi vasta vuonna 1978.

Hannu Salama kyseli Tuonela-rockin ilmestyttyä ironisen huolestuneena, ”milloin Into oikeen aikoo kasvaa aikuiseksi?”

Nyt kun Markku Into on julkaissut 14. kokoelmansa nimeltään Blues One, vastaus on ilmiselvä – ei koskaan!

Uudessa kokoelmassa on verbaalista iloittelua, eksistenssi-irroittelua, anarkistista kompia ja olemisen rytmistä määrittelyä. Syke ei sammu. Blues on sieluntila, näkökulma dadaan, maailmaan ja elämään. Autenttinen oleminen löytyy elämän blues-luonteen ymmärtämisestä. Kapinoiva poika kieltäytyy edelleen ”kasvamasta aikuiseksi” niin kuin myyttinen Peter Pan konsanaan.

Blues One on kokoelmana eräänlainen Spoon River antologia, jossa Innon proosarunojen lähteenä ovat toimineet suuret blues-legendat, heidän karhean hellät tulkintansa, elämäntuntonsa ja elämänkohtalonsa.

”...läheisyyteni pakenee sisimpääni/ eikä koskaan tule koskaan näkemään/ tohveleitteni veristä tassutusta/ porstuan kynnyksellä”. (Bessie Smith)

Innon tyyli on jonkin sortin staccatomainen runo, säkein assosioiva, nopea lauserytmiltään. Rytmi, pulssi, verenkäynti, kuvien suistuvat leikkaukset ja siirtymät ovat yhtä kuin elämä ja maailma itse, kuva tästä kaaoksen verenkäynnistä.

Joskus elämän kohtalokkuus on vain tyylikkäämpää ja syvämietteisempää pullopostin kuin tekstiviestin välityksellä. Blues One sisältää elämän pullopostia, blues-viestejä ja epäkiitollisia näkyjä lukijalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.