Markku Karpio: Selviytymispeli (Tammi 2014. 265 s.)

Markku Karpion nuortenromaani Selviytymispeli on koskettava kirja, joka herättää ajatuksia vanhempien työttömyyden vaikutuksista nuoriin.

Karpio kertoo kaunistelematta ja realistisesti, mitä nykyajan taloustilanne yt-neuvotteluineen merkitsee parasta aikaansa eläville nuorille.

Karpion kirjassa Korpisalon Korpi Manufacturing -tehtaan yt-neuvotteluiden jälkeen on vain menestyjiä ja luusereita. Eriarvoisuus korostuu vanhempien varallisuuden ja varattomuuden mukaan. Se heijastuu myös nuorten ystävyyssuhteisiin.

Kertojina ovat yhdeksäsluokkalaiset serkukset Jonttu ja Osku.

Asetelma on sikäli erikoinen, että Osku kertoo tarinaansa sairaalassa pahoin palaneena. Oskun tilaa kuvaa osuvasti hänen ajatuksensa: ”Minä olen paketti. Tajuttomaksi huumattu paketti, joka ei näe, kuule tai haista mitään.”

Oskun muu perhe on kuollut tulipalossa. Poika jäi eloon, mutta pahinta on se, että Oskun isää syytetään palon aiheuttajaksi.

Kun Korpisalon partiolaisten Majava-vartio järjestää patikkaretken, siitä tulee Jontulle, Kurpalle, Simpalle, Tolkulle, Kalsarille ja Pikku-Nylpelle todellinen selviytymisvaellus, jossa punnitaan paitsi kestävyyttä myös ystävyyttä.

Poikien välit kiristyvät äärimmilleen. Moni asia hiertää heidän välejään – ei vähiten se, että joidenkin vanhemmat saivat tehtaalta kenkää ja toiset saivat isot erorahat.

Selviytymispeli on terävä ja vaikuttava kirja, joka kuvaa vahvasti ja elävästi nuorten välistä eriarvoisuutta.

Todellisuus tulee eteen, kun molemmat vanhemmat ovat yhtäkkiä työttömiä. Enää ei ole varaa merkkivaatteisiin. Vanhat vaelluskengätkin teipataan, kuten Jontun on tehtävä.

Vaikka kirjan tapahtumat ovat surullisia, jopa traagisia, Karpio antaa toivoa myös paremmasta tulevaisuudesta.

On hienoa, että nykypäivän realiteetteja nostetaan esille nuortenkirjoissa. Karpio tekee sen luontevasti menemällä nuorten saappaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.