Markku Rönkkö - Lounge

MARKKU RÖNKKÖ

Lounge

Like 2010. 220 s.
Markku Rönkön romaani Lounge tapahtuu jouluna 2009 Heathrow'n lentokentällä Lontoossa. Tarinan päähenkilö, Joona Jalonen, on jäänyt jumiin kentälle lumimyrskyn takia, kuten muutkin matkustajat.

Joona asettuu varsin mukavasti rauhalliseen odotustilaan, loungeen, ja alkaa odottaa. Päällisin puolin mies tietysti odottaa myrskyn laantumista ja lentojen alkamista. Syvätasolla on kyse kaipauksesta, että elämä alkaisi.

Keski-ikäinen Joona on ollut toimen mies nuoresta asti. Hän on luonut ansiokkaan uran mainosmaailmassa. Hänellä on ollut huomattava määrä intiimejä lähikontakteja tyylikkäisiin naisiin. Kaikki voisi olla periaatteessa hyvin.

Markku Rönkkö on paitsi kirjailija, myös mainosalan ammattilainen. Alan tuntemus näkyy kirjassa. Lukija saa kohtalaisen käsityksen, kuinka kaikki oikein käy alkuideoinnista valmiiseen televisio- tai lehtimainokseen. Millaista ideapallottelu oikein on sekä yksin että työparin tai tiimin kanssa. Kuinka melkein mikä tahansa on sallittua, jos tuloksena on käyttökelpoinen oivallus.

Lukijalle näytetään myös, että huipulla tuulee. Firman sisäiset ideavarkaudet ovat arkipäivää, eikä parane valittaa, jos on nokkimisjärjestyksessä pienemmällä paikalla kuin idearosvo. Kaikesta huolimatta Joona suhtautuu yhä työhönsä taiteilijan intohimolla.

Lentokentän suurista ikkunoista lunta katsellessa Joonan mieli hakeutuu inventaarioon. Hän käy läpi koko elämänsä ja päätyy tulokseen: "Minun elämäni on ollut haelma." Puutteen tuntu tiivistyy siihen, että naisrumbasta huolimatta oli kerran aikojen alussa ensimmäinen suuri rakkaus. Sama nainen tuntuisi yhä ainoalta oikealta, mutta Hannele on kadonnut kuvioista kauan sitten.

Joona ja Hannele eivät tiedä viettävänsä joulua yhtä aikaa samalla kentällä. Lukija saa tiedon jo tarinan alkusuoralla. Läpi kirjan sitä sitten odottaa, että kuinka heidän käy. Rönkkö antaa sisäisen monologin äänen kummallekin, joten vahvasta ristivalotuksesta on kyse. Kumpikin ajattelee toistaan, mutta meneekö elämä tosiaan aina ohi?

Lounge on pohjimmiltaan rakkausromaani. Toisaalta se on mukaansa tempaiseva kuvaus äärimmäisen innostuneesta ihmisestä, joka löytää aika ajoin vastinpareja toisista tähteään seuraavista, erikoislaatuisista ihmisistä. Kirja näyttää myös, että alalla kuin alalla pitäisi osata myös monenlaiset pelinsäännöt, joita synnynnäinen lahjakkuus ei välttämättä tuo tullessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.