Markku Toivonen - Ihmisenveistäjät. Satiireja.

Savukeidas 2011. 194 s.
Satiiri on harvinainen kirjallisuuden taitolaji. Sen kuuluisia edustajia ovat olleet muiden muassa irlantilainen pappi Jonathan Swift, amerikkalainen seikkailija Mark Twain ja meillä kitkerän poleeminen sanankäyttäjä Erno Paasilinna.

Tamperelaisen runoilijan Markku Toivosen (s. 1957) satiirien kokoelma Ihmisenveistäjät asettuu komeasti tähän ihmisen motiiveja epäilevien skeptikkojen kunnialliseen joukkoon.

Toivosen kirja tarttuu räväkästi nykyaikaisiin aiheisiin mustan huumorin keinoin. Osansa saavat niin kauneusleikkaukset, ihmisten tyytymättömyys omaan ulkonäköönsä ja mässäilevä ruokakulttuuri kuin modernin työelämän kummalliset vääristymätkin. Ihmisen loputon hulluus erilaisine ilmentymineen on Toivosen satiiristen juttujen pääosassa.

Toivosen ihmiskuva on pessimistinen, joskus jopa kyyninenkin. Toisaalta äärimmäiset kärjistykset kuuluvat tämän lajityypin parhaisiin ominaisuuksiin. Saamme lukea esimerkiksi swiftmäisen muunnelman modernista kannibalismista. Mikä olisikaan nykyaikaisen, monikulttuurisen kannibalismin ruokavinkki ja slogan tällä hetkellä? Olemme kaikki niin hyvää pataa keskenämme.

Toivosen satiirit on toteutettu hiotulla tyylillä, sanojen merkityksiä ja painoarvoja punniten. Kertakäyttöjutuista ei siis ole kysymys eikä varsinkaan tv-satiirille niin tyypillisestä yleisön kosiskelusta.

Toivonen pyrkii ennen kaikkea vaalimaan kirjallisia arvoja, oivaltavan naurun lähteille. Toisinaan se pistää kirjoittajan hyvin vakavaksi. Kuten kävi myös Erno Paasilinnalle mainiossa esikoisteoksessa Kylmät hypyt (1967). Tyhjän nauraminen on vain pakoa ihmisen traagisesta osasta ja tietoisuudesta. "Keppihevonen" kuten toinen suuri irlantilainen satiirikko ja pappi Lawrence Sterne asian ilmaisisi.

Toivosen satiirit liittyvät useimmiten modernin ihmisen tyytymättömyyteen itseensä. Kehon muokkaus on elämystalouden noususta ja perversiosta paljon puhuva esimerkki. Jos 1950-luvulla tytölle hankittiin rippilahjaksi tekohampaat, niin nyt ylioppilaslahjakortti sisältää sekä nenäleikkauksen että silikonirinnat. Kieltämättä edistystä on kaikilla tasoilla siis tapahtunut.