Marssi - E. L. Doctorow

E. L. DOCTOROW
Marssi Suom.
Kalevi Nyytäjä.
Tammi 2007, 434 s.

E. L. Doctorowin Marssi kuvaa Yhdysvaltain sisällissodan loppuvaiheita, kenraali William Shermanin ja hänen armeijansa marssia poltetusta Atlantasta merelle. Hävitetyn maan taktiikkaa noudattava marssi tuhoaa ja ryöstää kaiken tieltään, tavoitteenaan etelän kapinallisten osavaltioiden rankaiseminen ja konfederaation ehdoton antautuminen.

Doctorow kuvaa tämän kuuluisan ja pahamaineisen marssin orgaanisena, joka paikkaan lonkeronsa levittävänä olentona. Se on unionin armeijasta, etelän pakolaisista ja vapautetuista orjista koostuva juureton tuholaistulva, inhimillisistä osasista rakentuva mutta inhimillisyyden ylittävä kollektiivinen liike, "juuriltaan irtirepäisty kulttuuri" ja kahtia jakautunut kansakunta. Samalla se on Doctorowin romaanin todellinen päähenkilö.

Tämä luonnonvoimaa muistuttava olio ilmentää hallitsemattomuudessaan sodan järjettömyyttä, sen itseään vastaan kääntynyttä elämää. Sotilaan sanoin: "Tämä helvetti, minun helvettini, ei ole minkään seuraus. Se on elämää silloin kun se ei enää siedä itseään." Mutta mielettömyydestä on lukijan vaikea löytää mieltä. Romaani uhkaa ajautua virran mukana itsensä ulkopuolelle.

Suuren aallon alta löytyy kuitenkin muhkea lukuromaani. Kerronnan orgaaninen syke tekee vaikutuksen moniäänisyydessään ja yksityiskohtiensa rikkaudessa.

Ikuinen nykyhetki

Marssi kerää pyörteisiinsä valtavan määrän värikkäitä henkilöhahmoja. Veijarismaiset sotamiehet Arly ja Will, kylmähermoinen kenttälääkäri Wrede Sartorius, Sartoriukseen rakastuva tuomarin tytär Emily Watson, kenraali Kilpatrick, joka pitää valloitettua etelää henkilökohtaisena eroottisena aarrearkkunaan. Sherman on esitetty dynaamisena mutta ailahteleva persoonana, joka nauttii täysin siemauksin sodan mahdollistamasta kulkurielämästä, ja on sen puitteissa kykeneväinen niin suuriin julmuuksiin kuin odottamattomaan helläsydämisyyteen.

Yksi vaikuttavammista hahmoista on vapautettu orjatyttö Pearl, isännän ja orjanaisen voimakastahtoinen tytär, joka liittyy marssille naamioituneena valkoiseksi rumpalipojaksi. Identiteettinsä ja menneisyytensä kanssa kamppaileva Pearl on särmikäs vastinpari tarinan muille, yksipuolisen hyveellisiksi kuvatuille mustille henkilöhahmoille.

Marssin, sodan ja oikeastaan myös Doctorowin romaanin olemus kiteytyy sotamies Albion Simmsin hahmossa. Simmsistä tulee muistoton mies naulan läväistyä hänen päänsä räjähdyksessä. Albion Simmsille ei ole olemassa menneisyyttä eikä tulevaa. On vain ikuinen nykyhetki, jonka tuhoamisen ja uudistumisen välinen heilurimainen liike ei ehdi merkitä mitään, sillä se ei koskaan pysähdy tulkittavaksi. Tässä mielessä Shermanin marssi on modernin amerikan ja yleisesti ottaen koko modernin ajan myyttinen syntyhistoria.

Yhdysvaltojen luetuimpiin ja palkituimpiin nykykirjailijoihin lukeutuva Doctorow yhdistää historiallisen miljöön ajattomiin teemoihin, faktan fiktioon ja yksilölliset kohtalot historian murroskohdille ominaiseen kollektiviseen joukkosieluun.

EEVA SAESMAA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.