Martin Heidegger - Mitä on metafysiikka?

MARTIN HEIDEGGER

Mitä on metafysiikka?

Suom. Antti Salminen. Niin & näin -kirjat 2010, 66 s.
Immanuel Kantin mukaan metafysiikka on niin kauan ajankohtaista kuin ihmisen katsotaan olevan ajatteleva eläin.

Metafysiikka kysyy tieteenä olemisen perimmäistä luonnetta. Ei siis kansanomaisesti esimerkiksi "elämän tarkoitusta", vaan olemisen ja tietoisuuden perimmäisiä ehtoja.

Kantin määritelmän puitteissa syntyi saksalaisen eksistenssifilosofi Martin Heideggerin kuuluisa luento Mitä on metafysiikka? (1943), jossa Heidegger tavoittelee olemisen ja tietoisuuden kysymystä kokonaisvaltaisella tavalla. Kuten: miten ei-mikään vaikuttaa eksistenssikysymykseen?

Heideggerin filosofia on monella tavalla konkretisoitunut kirjallisuuden ja erityisesti näytelmäkirjallisuuden teemoissa ja ihmisen osan tulkinnoissa. Taiteen piirissä Heidegger on suosittu ja inspiroiva ajattelija.

Eräällä tavalla voidaan sanoa, että absurdin kokemus ikään kuin vuotaa ihmiselämään. Rakenteet, selitykset ja rationaaliset mallit ovat yrityksiä suojata meitä tältä metafyysiseltä ahdistukselta, hyiseltä tuulelta. Sen kuitenkin joudumme kohtaamaan, jos olemme ihmisiä.

Mitä on metafysiikka? on filosofian tärkeä klassikko, jonka pieni ja pippurinen kustantamo Niin & näin on saattanut kunnianarvoisesti suomen kielelle.