Martti Talvela (1935 - 1989) - Visions

MARTTI TALVELA (1935 - 1989)
Visions
Fuga
Visions sisältää Martti Talvelan esittämiä oopperamonologeja ja liedejä vuosilta 1963-1988. Levyllä kuullaan muun muassa kolme suurta bassomonologia sekä 24 ennen julkaisematonta tunnettujen säveltäjien teosta, radiotaltiointeja ja konsertteja. Kokonaisuus on jyhkeästi soiva ja pysäyttävä, luonto ja elämä itsessään ovat lähellä.

Talvela heittäytyy täysin lauluihin ja tulkinta on bassolaulajaksi todella herkkää ja samalla voimallisesti kantavaa. Esityksissä on samalla tutkiskelevaa ja mielenliikkeiden hiomaa, lyriikan ja sävelten hallittua harmoniaa, jossa pysähtyneisyys ja suuri liike kohtaavat.

Vaikka teoksista kuultaakin Talvelan ajatus elämästä "ihmisellä on oltava näky, jota kohti on juostava ja tuota näkyä on tavoiteltava kaikkensa uhraten", hän myös osaa jäädä hetkeen kiirehtimättä ja sanat vain putoilevat hiljentäen kuulijan. Teokset ovat laulajansa näköisiä niin sovituksin kuin teosvalinnoin; synkkyys ja valo vuorottelevat. Talvelan elämän kiihko ja samastuminen esityshetkeen maalaa mieleen kuvia: aivan kuin seisoisi Kilpisen "Tunturilla" ja olisi kotka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.