Matkalla minuksi

Matka minuksi

Arvio: 4/5

Internetin aikakaudella itsetunto voi liiaksi nojata poseeraukseen, selfie-kuviin ja tykkäyksiin. Media, viihde-elokuvat ja mainokset tyrkyttävät epätodellista naiskuvaa.

Mina Laamon Matka minuksi -dokumentti on nettiajan hermolla, nuorten naisten minuudessa. Miten löytää ja hyväksyä itsensä, oma epätäydellisyytensä, ihannekuvien takaa?

Dokumentissa seurataan kolmen nuoren naisen, Juulian, Ellin ja Lauran, pyrkimystä eheyteen. Kullekin heistä bloggaaminen ja blogit ovat, tai ovat olleet, osa elämää.

Muotiblogia pitävä Juulia haluaa elämänsä vastaavan seuraamiensa sisustusblogien täydellisyyttä. Blogin kautta hän tavoittaa tuhansia lukijoita, joiden ihailtavaksi hän rakentaa omaa brändiään. Arjen tilanteetkin ovat osa virtuaalista show’ta.

Ellin ja Lauran elämänvaiheet ovat dramaattisemmat. Elliltä on jäänyt yliopisto kesken anoreksian takia. Lääkäri eväsi psykoterapian, koska Elli ”oireili voimakkaasti”. Onko lääkäri itse ihan pihalla?

Ellin ja hänen sydämellisen äitinsä keskusteluista avautuu hurja ja koskettava näkökulma Ellin sairauteen ja toipumisprosessiin. Elli näkee blogimaailman vaarallisena, viitaten anoreksia-blogeihin, joissa kannustetaan laihduttamaan, ja jollaista hän itsekin kirjoitti. Pahimmillaan 35 kiloa painanut Elli halusi ”kirjaimellisesti riisua itsensä liasta”.

Itseinhon kanssa kamppaileva Laura on myös kriisissä syömisensä kanssa. Hän aikoo muuttaa Japaniin, koska siellä on tehokas ja kurinalainen opiskelu- ja työkulttuuri.

Tuomo Hutrin ja Päivi Kettusen hieno, tirkistelemätön kuvaus tuudittaa nämä rohkeat naiset toivoa antavaan lempeyteen.

Dokumentti Matka minuksi (K12) nähdään Jyväskylän Fantasiassa kolme kertaa, ma–ke 1.–3.6. kello 18. Ohjaaja Mina Laamo vierailee paikalla 1.6. ja vastaa näytöksen jälkeen yleisön kysymyksiin.