Matti Esko: Järvenpää-Pasila

Matti Esko

Järvenpää-Pasila

Turenki Records

Arvio: 5/5

Matti Esko, 67, on tehnyt levytyksiä kuudella eri vuosikymmenellä. Suurimmat hittinsä hän teki 1980-luvulla, mutta hän on säilyttänyt asemansa kotimaisella iskelmätaivaalla. Kuvaavaa on, että Matti Eskolle myönnettiin vuonna 2008 Kullervo Linna -palkinto ja hänellä on ollut Vihreät Niityt -tapahtumassa iskelmäikoni-arvonimi.

Matti Esko on levyttänyt aiemminkin useita kantri- ja rootskappaleita, mutta nyt julkaistu Järvenpää-Pasila on hänen ensimmäinen varsinainen rootslevynsä. Levylle on kerätty mittava määrä kotimaisen juurimusiikin parasta osaamista. Soittajien ja lauluntekijöiden listalta löytyvät muun muassa Olli Haavisto, Esa Eloranta, Pekka Gröhn, Janne Haavisto, Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen.

Puitteet ovat siis kunnossa laadukkaalle suomalaiselle juurimusiikkilevylle ja Matti Esko on näille kappaleille ehkä paras mahdollinen tulkitsija. Tulkinnassa on särmää, letkeyttä ja elämänkokemuksen tuntua. Vuosikymmenten mittaan alarekisterin osalta laajentunut ääni sopii erityisen hyvin tämäntyyppiseen musiikkiin.

Kahteen osaan jaetun levyn alkupuolen kappaleet on tehty Järvenpäässä ja loppupuolen kappaleet Helsingin Pasilassa. Yleisilmeeltään levy on selkeästi kantrihenkinen. Mukana on myös vahvoja bluesin, folkin, kantrirockin ja bluesrockin elementtejä. Järvenpää-osio on hengeltään akustisempi ja Pasila-osio sähköisemmän rokahtava. Iskelmällisyyttä on lähinnä viitteellisesti. Rootsiin keskittyminen on onnistunut ratkaisu.

Tarinallisuus on levyllä kantrin perinteiden mukaisesti isossa roolissa. Eeppisessä Sisua-kantriblueskappaleessa samaan tekstiin on laitettu sotaveteraanit, Lasse Viren ja Jeesus. Yhtälössä on haasteellisuutta, mutta juureva musiikki tarjoaa sopivan maaperän juurevalle tekstille. Sisua nousee kokonaisuudessaan levyn ehkä parhaaksi raidaksi. Raskas rumpukomppi, jämäkkä kitara ja sävykäs huuliharppu luovat tiiviin tunnelman ja Matti Eskon ääni soi matalimmillaan.

Levyllä kuullaan myös Matti Eskon ja hänen tyttärensä Kaisa Eskonniemen rosoinen ja herkkä duettokappale Untasi vartioin, jonka tytär on myös säveltänyt. Miehet ovat menneet luotejakin päin -bonusraidan tulkitsevat Matti Eskon ohella Pekka Tiilikainen ja Marko Haavisto. Laadukasta äijämeininkiä tämäkin.

Palkittu ja kiitetty Pepe & Saimaa -levy nosti viime vuonna toisen pitkän linjan laulajan Pepe Willbergin eturiviin. Tuon levyn kaltaista menestystä on ehkä vaikea toistaa ja suora vertailu sinänsä turhaa. Toivottavaa kuitenkin on, että aikalaislaulaja Matti Eskonkin levy saa ansaitsemansa huomion. Järvenpää-Pasila-levyä voi joka tapauksessa pitää merkkitapauksena hänen pitkällä ja ansiokkaalla urallaan.