Matti Hämäläinen - Pommituslentolaivue 48. Suomen ilmavoimien laivueet 4.

MATTI HÄMÄLÄINEN
Pommituslentolaivue 48. Suomen ilmavoimien laivueet 4.
Koala 2009, 323 s.


Matti Hämäläinen
on edennyt suomalaisia pommituslentolaivueita käsittelevässä historiasarjassaan laivueeseen 48. Hämäläinen dokumentoi lentoyksikön vaiheet paitsi virallisten asiakirjojen, myös lukuisten haastattelujen ja kotialbumeista kaivettujen valokuvien avulla.

Hämäläinen on liikkeellä viime hetkillä. Muistelijat käyvät vähiin. Hävittäjälentäjistä on kirjoitettu paljon. Pommituslentäjät ovat yhtä lailla historiansa ansainneet.

Laivue 48 tunnettiin lähinnä sotasaaliskoneiden käyttäjänä, mutta se sai vuoden 1943 lopulla toistakymmentä Suomessa valmistettua Blenheim-konetta, joilla osallistui kesän 1944 torjuntataisteluihin. Sotasaaliskaluston runsas käyttö oli suomalainen erikoisuus. Pienen maan oli haalittava lentokoneita sieltä mistä sai. Ja kun liittolainen Saksa ei kyennyt kaikkea haluttua toimittamaan, ostettiin Saksalta sotasaalista. Iljushin DB-3 ja Petljakov Pe-2 -koneita käytiin hakemassa pitkin Ukrainan aroja, eikä puuha ollut aivan vaaratonta.

Kaluston käyttöönotossa oli omat ongelmansa, valmistajan manuaaleja kun ei ollut saatavilla. Mutta hyvin niilläkin loppujen lopuksi iskettiin. Pe-2-koneita olisi kernaasti otettu enemmänkin, olihan kone suorituskykyinen ja miellyttävä lentää.

Laivueeseen kuului myös erillinen Valokuvauslentue, joka kartoitti runsaasti niin kotimaan kuin Venäjän kamaraa. Alkukesän 1944 kuvista selvisi hyvin suurhyökkäyksen valmistelut, mutta kuten tunnettua, hyökkäys tuli sitten yllätyksenä. Lentäjien vika se ei ainakaan ollut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.