Matti Johannes Koivu: Kauneimmat meistä (M.dulor)

Matti Johannes Koivun uutuus kuulostaa jotenkin tutulta. On vaikea sanoa tarkalleen keneltä tai miltä, mutta tätä suomalaista sielunmaisemaa on kuultu ennenkin: viattomien nuoruuden aikojen kaipuu, rakkausromanssit ja sauna käärittynä turvalliseen ja kiiltävään iskelmäpeitteeseen.

Lopputulos olisi voinut olla raaka ja intiimi, mutta selkeän viimeistelty kokonaisuus ei pääse ainakaan kriitikon ihon alle. Levyn on tuottanut yhdessä artistin kanssa Tommi Viksten, jonka aiempia työnäytteitä voi kuulla muun muassa J. Karjalaisen, Vesa-Matti Loirin ja Topi Sorsakosken levyillä.

Pienet säröt ja epätäydellisyys Matti Johannes Koivun Kauneimmat meistä -albumin sileässä pinnassa tekisivät hyvää. Työn tarkkuus kuuluu, mistä ei tietenkään voi moittia. Joskus homssuisuus tai viimeistelemättömyys voi kuitenkin tehdä musiikista tuntuvampaa.

Mielenkiintoista on, että laulaja–lauluntekijä onnistuu parhaiten juuri levyn rauhallisen herkistelevästä yleisvaikutelmasta poikkeavissa kappaleissa.

Tyhjäksi jätetty ja Kaksi kolmesta ovat keskenään erilaisia kappaleita, mutta vievät samaan rokimpaan suuntaan. Kaksi kolmesta todistaa, ettei artisti ota itseään tai levyään liian vakavasti. Yksinkertaisessa rokkijunttauksessa on potentiaalia olla se kaivattu särö levyn silotellussa ilmeessä. Ainakin se nostaa kuulijan levyn syvästä arkirealismista kepeään huvittuneisuuteen.

Singlenä julkaistun Tyhjäksi jätetyn voisi kuvitella sopivan isommillekin stadioneille. Kappaleessa on 1980-luvun kaikua. Kun äänimaisemassa on kuulevinaan vihjeitä Bruce Springsteenin klassikkokappaleista Born in the U.S.A. ja Dancing in the Dark, huomaa toivovansa, että levy jatkaisi Tyhjäksi jätetyn kaikuvan isolla linjalla. Jotain vapautunutta ja rentoa on siinä tavassa, jolla Koivu levyn toista kappaletta tulkitsee.

Toiveet voi haudata kuitenkin jo heti seuraavassa käänteessä, kun Elämä heittelee -kappale vetäisee yllättäen keskelle iltapäivädiskoa, jossa kaikuva rokki on pistetty jäähylle. Nyt pelissä ovat perkussiot ja piano. Eivät siis ne perinteisimmät diskosoittimet, mutta kiivas rumpukomppi ja menevä bassokuvio pitävät yllä pehmeää tanssittavuutta. Arki ei unohdu näissäkään tansseissa, koska pieleen menee sekä töissä että kotona.

Diskoa, rokkia tai balladeita, Matti Johannes Koivun ääntä kuuntelee mielellään. Säveltäjänä hän näyttää monipuolisuutensa. Levyn tarinat tavoittavat tavallisen ihmisen elämän, mutta siloteltu pinta on liian liukas tartuttavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.