Matti K. Hyvärinen: Kuninkaat käskivät – isänmaa kutsui

Korpilahtelainen ekonomi, reservin majuri Matti K. Hyvärinen käsittelee kirjassaan laajaa aihetta, 800-vuotista sotahistoriaa, mutta mikrohistoriallisesta näkökulmasta Korpilahdella ja Jämsässä, jonka osa Korpilahtikin pitkään oli.

Kirjassa Kuninkaat käskivät – isänmaa kutsui. Linnavuorista vaaran vuosiin, sodan kaikuja Jämsässä ja Korpilahdella lähdetään liikkeelle rautakauden linnavuorista, kerrotaan Ruotsin sotalaitoksen synty, suomalaisten merkitys siinä ja taistelut Keski-Suomessa. Kirjoittaja on kerännyt laajasta lähdeaineistosta tietoja paikkakunnan sotilaista ja tapahtumista.

Autonomian ja itsenäisyyden ajalta lähteet runsastuvat ja tarkentuvat.

Vapaussodan ajalta käsitellään muun muassa Korpilahden jääkärieverstin Einar Weijon tarina. Myös eri aikakausien tyypillisiä aseita käydään läpi ja Korpilahteen liittyvät Keski-Suomen sotahistorialliset muistomerkit saavat kattavan osan kuvituksessa.

Mielenkiintoisia tilastoja löytyy niin vapaussodan kuin talvi- ja jatkosodan tiimoilta.

Vaasan senaatin vuoden 1918 kutsuntoja vastaan harjoitettiin kiihotusta, mutta kutsuntoihin tuli 69 prosenttia Korpilahden asevelvollisista, mikä oli selvästi yli maakunnan 56 prosentin keskiarvon.

Kutsunnoista poissa olleista 89 taisteli jo vapaaehtoisina rintamalla.

1920-luvulla Korpilahti oli aktiivinen suojeluskuntapitäjä. Suojeluskuntaan kuului 4,9 prosenttia miehistä, kun Keski-Suomen keskiarvo oli 4,3 prosenttia.

Jatkosodassa erikoista taas oli se, että Korpilahdella sotaan lähdöstä kieltäytyneiden määrä oli suurempi kuin missään muussa Keski-Suomen pitäjässä.

Myöhemmin rintamalla vanhan rajan ylittämisestä kieltäytyneiden kapina sai korpilahtelaisen leiman, sillä JR48:n II pataljoonan kapinallisista kolme neljäsosaa oli korpilahtelaisia.

Myös kotirintaman eloa Korpilahdella käydään läpi. Sodan jälkeisen osuuden näkökulma vaihtuu veteraanien perinnön vaalimiseen ja veteraanien haastatteluihin.

Kirja on mielenkiintoinen paikallishistoria, jonka tekemisessä on ollut laaja työ.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.